fallback

Средствата от еврофондовете до 2020 г. може да достигнат 2,5% от БВП

Състезателният период заменя тренировъчния при усвояването на евросредствата, съобщи министър Томислав Дончев

13:45 | 03.04.12 г. 4

В следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. Европейската комисия ще предостави един трилион евро по различните програми и 336 млрд. евро по кохезионната политика на ЕС.

Това съобщи министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев  при публичното обсъждане на приоритетите и програмите на България за следващия програмен период до 2020 г., предаде БТА.

Очакваните средства за България може да достигнат 2,5 процента от БВП, което е от изключително значение, защото те се превръщат в основен инвестиционен инструмент за реформи, заяви министърът.

Дончев поясни също, че в бъдеще евросредствата не трябва да се харчат само в една посока, а „да се намери правилният микс при изразходването им“.

Като подчерта, че тренировъчният период за България вече е приключил и започва състезателният, Дончев поясни, че през следващия програмен период е важно да се посочат точните цели и направления, където да се инвестират европейските средства.

Дончев добави, че до 11 април ще представи в Министерския съвет предложенията за броя на финансовите инструменти и за структурите, които ще управляват средствата от ЕС през втория период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
fallback