fallback

Отпускат се 38 млн. лв. за обезвреждане на опасни пестициди

Българо-швейцарска програма осигурява средствата, необходими за унищожаване на стари химикали, съхранявани в над 380 склада

12:39 | 26.03.12 г.

Близо 38 милиона лева (23,4 млн. швейцарски франка) ще бъдат отпуснати за обезвреждане на пестициди и препарати за растителна защита, които от десетилетия залежават в над 380 склада в страната. Средствата се отпускат по българо-швейцарски проект, чийто договор ще бъде подписан в близките седмици, съобщиха от министерството на околната среда и водите.

Заложените средства са включени в Българо-швейцарската програма за сътрудничество, като 85% от бюджета се осигурява от Швейцария, а останалите са националното финансиране. 

Пестицидите се съхраняват в близо 2 хиляди стоманени контейнери (т.нар. Б-Б кубове), като разходите по това съхранение се поемат от предприятието за управление на отпадъците към екоминистерството. За целта са заделени около 10 млн. лв., съобщиха от ведомството.

С помощта на програмата екоминистерството ще успее да реши проблема с натрупаните стари пестициди, възникнал след 1990 година, когато след закриването на държавните земеделски стопанства съхраняваните химикали останаха без надзор.

В момента в страната съществуват над 14 хиляди тона залежали пестициди, от които 6 403 тона се намират в складове и 7 680 тона са в Б-Б кубове. Тъй като България не разполага с подходящи съоръжения за обезвреждането им, единствената възможност е това да стане в лицензирани инсталации от в Европейския съюз, поясниха от екоминистерството.

Средствата по българо-швейцарската програма ще се използват за преопаковане, временно съхранение и транспортиране на металните контейнери, като успоредно с това ще се извършат и необходимите дейности по възстановяване на почвата под складовете. Самите помещения също ще бъдат санинрани.

Тъй като голяма част от складовете са общинска собственост, но малко общини разполагат с необходимите средства за опазването на опасните отпадъци, с реализацията на проекта се очаква голяма част от складовете да бъдат почистени. Проектът трябва да приключи до 2019 г., съобщиха още от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
fallback