fallback

Дават 27 млн. лв. за борба с безработицата при младите до края на 2012 г.

Средствата са от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

16:50 | 09.03.12 г.

Над 27 милиона лева от програмата за човешките ресурси ще бъдат разпределени за ограничаване на младежката безработица до края на тази година, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младеонв, цитиран от БТА.

Той информира, че през настоящата година социалното ведомство започва Национална инициатива "Работа за младите хора в България" с продължителност до 2013 г., която трябва да бъде приета от Министерския съвет следващата седмица. 

Инициативата предвижда в срок до четири месеца след завършване на образованието си младежите да бъдат устроени на работа. Основната цел е бъде осигурена първа работа на младите хора, които нямат никакъв трудов стаж и професионален опит.

Министърът посочи, че от бюджета на социалното министерство за обучение и осигуряване на заетост за младежи са предвидени малко над 9,6 млн. лв. за над четири хиляди души.

По данни на Агенцията по заетостта нивото на младежката безработица у нас е 20 на сто, като в рамките на една година агенцията отчита увеличение на безработните младежи с 11,4%.

Според статистиката на Евростат младите безработни в България са 28,9 процента, което е с малко повече от 6 на сто по-високо от средното за Европейския съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 12.09.22 г.
fallback