fallback

Близо 90 стартиращи фирми очакват одобрение на иновативните си проекти

На две сесии по програма „Конкурентоспособност“ са одобрени близо 30 млн. лв. субсидии за иновации

10:58 | 02.02.12 г. 2

Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която одобрява проектите по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“, допусна до класиране 87 проекта на стартиращи иновативни компании, съобщиха от ведомството.

След първата и третата сесия за прием на проекти по схемата за разработване на иновации от стартиращи предприятия са допуснати до класиране съответно 55 и 32 компании, като общата стойност на исканата от тях субсидия достига 30 млн. лв.

Средствата се предоставят по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика", чиято първа ос е насочена изцяло за насърчаване на инвестициите в научно-развойна дейност,. Със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Марияна Велкова от 31 януари 2012 г. компаниите са поканени да представят заявленията си за отпускане на субсидията.

Общият размер на заделените средства по тази процедура надхвърлят 39,1 млн. лв. (20 млн. евро), като стойността на одобрените проекти от първата сесия е над 17,7 млн. лв. (над 9 млн. евро), а от третата сесия е за над 10,2 млн. лв. (5,2 млн. евро), поясниха от ведомството.

Размерът на одобрените субсидии варира от 80 хил. до 380 хиляди лева за проект. Сред одобрените компании са „Медигрийн“ ООД, „Фармеко ФП“ ООД, „Иновативни софтуерни решения“ ООД, „Телематични системи и решения“ ООД, „Омега мениджмънт“ АД, „Стънт технолоджи енд екуипмент“ ЕООД и др.

Одобрените компании ще получат поканите си за депозиране на заявленията до 10 дни. Отхвърлените компании също ще получат съобщенията си, но в 15-дневен срок, като всеки отхвърлен проект се обосновава подробно, поясниха от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
fallback