fallback

Осигуряват се 300 млн. евро за нисколихвено кредитиране на малкия бизнес

Половината от сумата идва от пренасочване на средства от ОП "Конкурентоспособност", а другата - от участващите в схемата търговски банки

17:49 | 15.12.11 г.

Комитетът по наблюдение на оперативната програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ одобри пренасочването на 150 млн. евро за нисколихвено кредитиране на малкия и среден бизнес, съобщиха от министерството на икономиката.

Исканата промяна е свързана с необходимостта за преференциално кредитиране на бизнеса, което да отприщи кредитирането в индустрията, поясниха от министерството.

Общият ресурс се изчислява на 300 млн. евро, от които 150 млн. ще бъдат предоставени от оперативната програма при нулева лихва, а останалите - от участващите в схемата търговски банки при пазарна лихва. Очаква се лихвата за кредитополучателите да бъде около 5%.

В началото на следващата година предстои да бъдат отворени и три нови схеми за безвъзмездно финансиране по програмата, една от които е тази за енергийна ефективност, която се реализира съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие. Програмата е на стойност 150 млн. евро.

През 2012 г. ще започне работата и по изграждането на технологичен парк, като заделеният бюджет е 50 млн. евро. Още 10 млн. евро се заделят и за създаване и развитие на регионални бизнесинкубатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
fallback