fallback

Преработватели на агропродукция се активизираха в еврофинансирането

Близо 200 проекта по програмата за селските райони са депозирани във фонд „Земеделие“ само за един месец

13:15 | 11.10.11 г.

Само за един месец от средата на август до средата на септември 2011 г. преработватели на земеделска и горска продукция са депозирали в Държавен фонд „Земеделие“ 199 инвестиционни проекта за субсидиране по програмата за развитие на селските райони, съобщиха от фонда.

Общият размер на исканите субсидии надхвърля 185,4 млн. лв., като средствата се предоставят по мярката за добавяне на стойност към земеделските и горски продукти.

Помощта се отпуска за подобряване на цялостната дейност на компаниите, както и за повишаване на икономическа ефективност и конкурентоспособността на микро-, малките и средните предприятия  от хранително-вкусовата и преработвателната промишленост.

Предвиденият бюджет на мярката надхвърля 267,2 млн. лв., като от тях над 133,7 млн. лв. са планираните средства по мярката за бюджет 2012 г. плюс неусвоените средства от предишния прием, който надхвърля 133,8 млн. лв.

Субсидиите, които фондът отпуска по тази мярка, са до 50% от одобрените разходи за малки, средни и микропредприятия, и до 25% –  за т.нар. междинни предприятия. Максималната помощ за кандидат е левовата равностойност на 4 млн. евро.

С 10% повече са субсидиите при проекти за преструктуриране на животновъдни ферми и мандри в т.нар. сектор „мляко“, за производството на енергия от възобновяеми енергийни източници за нуждите на предприятието, а също за пречистване на отпадни води от производството, както и за повишаване на енергийната ефективност на предприятията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:56 | 07.09.22 г.
fallback