fallback

ЕК определя нови правила за разпределение на еврофондовете

Съсредоточаването върху по-малко на брой инвестиционни приоритети ще залегне в основата на новите договори за партньорство, за които държавите-членки ще се споразумяват с ЕК

14:08 | 06.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Днес Европейската комисия (ЕК) обсъжда рамката на нови правила за разпределение на средствата от еврофондовете през следващия програмен период (2014-2020 г.)

За да може да продължи тази дейност и в бъдеще и за да отдели по-голямо внимание на европейските икономически приоритети, Европейската комисия прие днес пакет от законодателни актове в областта на политиката на сближаване за периода 2014—2020 г., посочват от институцията.

Предназначението му е да се даде тласък на растежа и на създаването на работни места на територията на Европа чрез насочване на инвестициите на ЕС към европейската програма за растеж и заетост („Европа 2020“).

Съсредоточаването върху по-малко на брой инвестиционни приоритети, съответстващи на посочените цели, ще залегне в основата на новите договори за партньорство, за които държавите-членки ще се споразумяват с Европейската комисия.

Те ще съдържат ясно набелязани цели и ще заделят финансов резерв за изпълнение, предназначен за поощряване на регионите, които постигат най-голям напредък по поставените от тях цели.

За да гарантира, че въздействието на инвестициите на ЕС, предназначени за растеж и заетост, не се подкопава от лоши макроикономически политики или от недостатъчен административен капацитет, Комисията може да изиска преразглеждане на програми или дори да прекрати временно финансирането, ако не бъдат взети мерки за преодоляване на проблемите.

Въздействието на фондовете ще бъде подсилено и посредством опростяване и хармонизиране на правилата за дейността на различните фондове, в това число за развитие на селските райони и за морско дело и рибарство. Ще има само един набор от правила за петте различни фонда.

Предложените днес законодателни актове ще подкрепят най-вече социалните инвестиции. В законодателния пакет са включени и общ регламент, с който се въвеждат общи правила за дейността на Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд (ЕСФ), Кохезионния фонд, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони  и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Тези предложения предстои да бъдат обсъдени в Съвета и в Европейския парламент с оглед приемането им до края на 2012 г., за да може новото поколение от програми да заработят през 2014 г.

От ЕК посочват още, че през последните десет години политиката на сближаване на ЕС е допринесла за създаване на общо 1 млн. нови работни места. Чрез европейското съфинансиране са изградени над 2000 км магистрални пътища и 4000 км железопътни линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
fallback