fallback

Фермери започнаха да рефинансират заемите си по европроекти

За два месеца фонд „Земеделие“ е дал разрешение за банковите операции по 19 проекта

14:45 | 30.09.11 г.

Два месеца след като влезе в сила схемата за рефинансиране на кредитите, предоставени от банките на фирми и граждани с одобрени субсидии по програмата за селските райони, Държавен фонд „Земеделие“ обяви, че вече са рефинансирани 19 проекта за близо 5 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на фонда.

Новата схема проработи в началото на август тази година, като фондът сключи договори със 17 банки. Фондът поема част от лихвите, които за инвестиционните проекти са намалени от 9% на 7%, а срокът за погасяване на кредитите е 60 месеца.

На практика държавата рефинансира със свои средства до 100% от одобрените от фонда инвестиционни разходи, намалени с изплатените авансови и/или междинни плащания по проектите. Поставен е и таван от 500 хил. лв. за всеки проект, припомниха от фонда.

Новата схема беше въведена за хората и фирмите, които имат сключени договори с фонда по 8 от мерките на програмата за селските райони. Целта е да се облекчат получателите на субсидии, които теглят заеми за реализация на проектите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 05.09.22 г.
fallback