fallback

Строителството на "Струма" ще се финансира от бюджета в очакване на европари

В случай че проектът евентуално не бъде одобрен от ЕК, финансирането му да остане изцяло за сметка на България, предвижда правителството

13:44 | 21.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Началото на строителството на автомагистрала „Струма“ ще се финансира от държавния бюджет, докато се чака одобрението на Европейската комисия (ЕК) и съответно отпускането на средствата за всяка от отсечките на магистралата.

Това е възможно след днешното решение на правителството, в резултат на което управляващият орган на оперативната програма (ОП) "Транспорт" - Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за изпълнението на дейностите по проекта за изграждане на автомагистрала "Струма" (Лот 1, Лот 2 и Лот 4), съобщи пресслужбата на кабинета.

Сключването на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ преди окончателното одобрение на проекта от Европейската комисия ще доведе до навременното завършване на проекта и не е в противоречие с правилата на Европейската общност, се уточнява в решението. В правилата, касаещи отпускането на средства от Кохезионния фонд, се предвижда възможност да се извършват плащания преди одобрение на формуляра за кандидатстване за финансиране на проекта от ЕК.

В проекта за решение на Министерски съвет се предвиждат два варианта средствата за строежа на магистралата да бъдат осигурени изцяло от държавния бюджет. Това може да се случи при положение, че одобрената от Европейската комисия цена на магистралата е по-ниска от посочената в договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Транспорт“, или пък в случай, че формулярът за кандидатстване на проекта не бъде одобрен от ЕК  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 11.09.22 г.
fallback