fallback

Нови 48 млн. лева се отпускат за селски туризъм и преработване

По програмата за развитие на селските райони ще бъдат финансирани и проекти за фотоволтаични електроцентрали

15:42 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Нови 38 предложения за развитие на неземеделски дейности в селските райони на обща стойност над 12 млн. лв. ще разгледа утре Държавен фонд „Земеделие“, съобщиха от фонда. Кандидатите са заявили субсидии за 780 хил. лв. по мярката за разнообразяване към неземеделски дейности и за над 11 млн. лв. по мярката за създаване на микропредприятия.

Част от проектите целят подобрение на условията за селски туризъм. Други планират изграждането на фотоволтаични електроцентрали. Сред предложенията са включени и проекти за малък бизнес като например изграждане на цех за производство на апарати за кръвна захар и др.

Фондът е одобрил други 19 проекта за над 36 млн. лв. от програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Десет от тях предвиждат инвестиции за близо 15 млн. лв. по мярката за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Целта е да се подобри дейността на предприятия за преработка на плодове и зеленчуци, месо, гроздова мъст, вино и оцет. С част от средствата ще бъде модернизирана винарска изба.

Останалите девет одобрени предложения са проекти на общини за над 21 млн. лв. Те са по мерките за туристическите дейности, основни услуги за населението и развитие на населените места. Със субсидиите ще бъдат изградени информационен център, аквапарк, ВиК мрежи, пречиствателно съоръжение. С част от парите ще бъдат възстановени общински пътища, паркове и площади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
fallback