fallback

Фонд "Земеделие" ще одобри 51 млн. лева за проекти във ВЕИ и селски туризъм

Активизира се разглеждането и на общински проекти за модернизация на инфраструктурата

13:05 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Държавен фонд „Земеделие“ одобри 56 проекта по програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на стойност над 16 млн. лв., съобщиха от фонда. На други две заседания до края на седмицата ще бъдат разгледани още 19 проекта за над 35 млн. лв.

Одобрените проекти са за разнообразяване към неземеделски дейности и за подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия, като субсидиите са съответно за 561 хил. лв.  и 16 млн. лв.

Част от инвестициите са в областта на алтернативната енергия и предвиждат изграждане на фотоволтаични централи. Субсидиите насърчават и развитието на туризма в селските райони. С друга част от средствата ще бъде построена къща за гости и реставриран вече съществуващ хотел.

На 17 септември предстоят още две заседания на фонда. Ще бъдат разгледани 10 предложения за над 14 млн. лв. по мярката за добавяне на стойност към неземеделски продукти. С одобрените субсидии ще бъде подобрена икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятията от хранително-преработвателната и горската промишленост.

Фондът ще обсъди и други 9 проекта на общини за над 21 млн. лв. по мерките 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за населението и икономиката на селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места”.

Инвестиционните предложения са за ремонт на общински пътища, изграждане на водопроводна мрежа и благоустройство на паркове и площади.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
fallback