fallback

Български научни проекти са получили 60 млн. евро от ЕС

В края на юли ЕС обяви конкурсни схеми за 7 млрд. евро, за които ще се кандидаства до 2012 г.

15:57 | 18.08.11 г.

Над 360 български научни екипа са субсидирани с близо 60 млн. лв. по седмата рамкова програма за научни изследвания, технологично развитие и иновации на Европейската комисия, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

В края на юли Еврокомисията обяви най-големия пакет конкурсни схеми на стойност 7 млрд. евро по рамковата програма, които ще бъдат усвоени до края на 2012 г. Конкурсите са съобразени с новата рамка на Европа за развитието на науката и за иновации, като по нея могат да участват освен научни и бизнес екипи, поясняват от министерството.

Над 365 млн. евро от средствата са предвидени за финансиране на проекти на публично-частни партньорства, като средствата ще се отпускат за различни нови инициативи. Сред тях са „ Европейски зелени коли” за разработване на нови и устойчиви форми за пътен транспорт, „Фабрики на бъдещето”, които ще насърчават как да произвеждаме повече, а да консумираме по-малко. Ще бъдат подпомагани и проекти за „ Енергийно-ефективни сгради”, ориентирани към изследвания за рязко намаляване на потреблението на енергия в сектора на строителството.

По схемите на Европейския научен съвет ще се отпуснат 1,6 млрд. евро за финансиране на върхови научни постижения и авангардни изследвания. За първи път ще се отпуска и грант за научни клъстери от утвърдени учени, които работят по сходна тематика.

Конкурсни схеми ще се обявят и в областта на производството и разпространението на енергията, като общият бюджет е 314 млн. евро, от които 60 млн. евро ще са за участие на малки и средни предприятия.

За конкурси в областта на околната среда ще се отпускат 165 млн. евро, като най-малко 15% от тях, или 40 млн. евро, ще са за участието на малки и средни предпирятия.

В конкурсната програма са заделени и 1,3 млрд. евро за финансиране на информационни и комуникационни технологии (ИКТ), като ще се подкрепят теми в областта на нанотехнологиите, микросистемите, фотониката и роботиката, технологиите за цифрово съдържание и езиковите технологии, както и за приложения като ИКТ за здраве и ИКТ за енергийна ефективност и много други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 12.09.22 г.
fallback