fallback

Еврокомисията предлага нова формула за агросубсидиите

Бюджетът за селско стопанство на Европейския съюз ще бъде замразен на нивото от 2013 година, съобщи еврокомисарят Дачиан Чолош

17:14 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Еврокомисията предлага нова формула, с която да се увеличат директните плащания за фермерите в страните членки, които сега получават по-малко от 90% от средната ставка за директни плащания в ЕС. Това е казал на заседание на Комисията по земеделие към Европейския парламен комисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош, съобщиха от офиса на евродепутата Мария Неделчева.

В момента евросубсидиите за фермерите от България и Румъния са няколко пъти по-малки от финансирането за агросектора в старите държави членки.

По новата формула се предлага разликата между най-ниските субсидии и посочените 90% от средната ставка за ЕС да намалее с една трета. За да бъде изчислена точната сума, трябва да се изчака ЕК да направи законодателните си предложения за разпределението на средствата през октомври 2011 г

Дачиан Чолош представи проектобюджета на ЕС за селско стопанство за периода 2014-2020 г. Предвижда се средствата бъдат замразени на нивото от 2013 г. - 371,7 млрд. евро. По този начин общата селскостопанска политика си запазва челното място в бюджета на Евросъюза.

Предвидени са 281,8 млрд. евро за директни плащания и пазарни мерки и 89,9 млрд. евро по втория стълб за политиката за развитие на селските райони.

Предвиждат се 4,5 млрд. евро за научни изследвания в селското стопанство и 2.5 млрд. евро за Европейския фонд за приспособяване към глобализацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
fallback