fallback

Отпуска се първият транш за рециклиране на най-големия български риболовен кораб

Бургаското дружество "Атлантик" АД ще извърши нарязването, като за загубите от неизползването на кораба ще бъде компенсирано със средства от програма "Рибарство"

13:30 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Разплащателната агенция изплати първата премия за прекратяване на риболовни дейности от Оперативната програмата за "Рибарство", съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Парите получава бургаското дружества "Атлантик" АД, което е сключило договор с лицензирана компания за търговия с метали за покупко-продажбата на предадения за скрап кораб „Биская”. Безвъзмездната финансова помощ за нарязване на риболовния кораб надхвърля 746 хил. лв.

Корабът е най-големият плавателен съд с дължина 38,15 м, който е извършвал стопански риболов в българската акватория на Черно море.

По мярката "Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности" от оперативната програма се подпомагат корабособственици, които окончателно прекратяват риболовната дейност и отписват корабите от регистрите.

За целта плавателният съд се заличава от регистъра на риболовните кораби на ЕС и лицензът се анулира. Подпомагат се проекти за риболовни кораби, извършващи своята дейност в акваторията на Черно море и плаващи под български флаг.

Мярката не предполага непременно корабът да бъде разрушен. При определени условия той може да бъде пренасочен за други дейности, като например да бъде превърнат в изкуствен риф, музеен експонат или учебен кораб.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
fallback