fallback

Колективните трудови договори ще се регистрират по електронен път

Синдикатите настояват договарянето по браншове да се отразява в национална електронна база данни

15:27 | 05.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Регистрацията на колективните трудови договори ще се прави по електронен път. Това предвижда проект на Главна инспекция по труда (ГИТ), представен днес на пресконференция от зам.-министъра на труда и социалната политика Деяна Костадинова и изпълнителния директор на ГИТ Румяна Михайлова, съобщи БТА.

Проектът за подобряване на контролната дейност се финансира с 6,5 млн. лв. по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Ще бъде разработена информационна система на инспекцията по труда, чрез която ще се обменят данни със системите на Националната агенция по приходите и Националния осигурителен институт. Заложено е проектът да приключи в края на 2014 г.

В момента в страната има над 3 200 действащи колективни трудови договора, уточни за Investor.bg Николай Недев, изпълнителен секретар на КНСБ. По негови данни всяка година в инспекцията по труда се регистрират около 1 500  договори или анекси към тях.

Недев коментира, че в момента, за да бъде регистриран, всеки колективен трудов договор трябва да бъде предоставен в ГИТ и на хартия, и на електронен носител.

„Искаме да бъде създадена цялостна национална електронна система за тези договори към Националния институт по помирение и арбитраж, която да се ползва от социалните партньори при решаване на трудови спорове“, настоява представителят на синдиката.

Румяна Михайлова коментира, че повече от 6 млн. лв. е събрала ГИТ от глоби по влезли в сила наказателни постановления от началото на годината, което е повече от събраното за същия период през миналата година. Нарушения на работодателите се наблюдават във всички сектори, но най-вече в сезонния бизнес по Черноморието, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 09.09.22 г.
fallback