fallback

Фонд "Земеделие" оповести указанията за обществените поръчки на общините

След продължително обсъждане администрацията изработи правила, които да неутрализарат субективния фактор при избора на изпълнители за инфраструктурните проекти

10:30 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Държавен фонд „Земеделие” обяви препоръчителни указания към общините за начина, по който да провеждат търговете по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Правилата бяха подготвяни близо половин година, като основната цел е да се облекчат процедурите при избора на изпълнители от страната на общините, спечелили инфраструктурни проекти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от ведомството.

Като отчитат най-често допусканите грешки, от фонда прилагат стандартни формули за изчисление на оценките, които общините трябва да използват при избора на изпълнители и подизпълнители в строителните дейности.

Досега общините често оценяваха субиктивно кандидатите, което предизвиква основателни съмнения за манипулиран избор, посочват от фонда.

Често оценъчните системи не са достатъчно детайлно разработени. Възложителите понякога не оценяват опасността да получат оферти с нереална стойност (например 100 години гаранция или срок за изпълнение много под реално възможния). Друга грешка е да бъдат включени прекалено голям брой показатели за оценка.

От фонд „Земеделие“ припомнят, че ако се използват качествени показатели, които предоставят неограничена свобода на комисията при точкуването, възложителите рискуват да не получат обективно оценяване на офертите. При такива нарушения фондът налага финансови корекции.

На общините се препоръчва да обявяват определят максимално ясни критерии за точкуването на кандидатите и да проверяват предварително всички зададени математически формули, да не залагат критерии, които противоречат на икономическата логика, както и да ползват стандартните образци на някои документи, публикувани на електронната страница на Агенцията по обществените поръчки.

Препоръките имат за цел да се намали броят на наложените финансови корекции по проектите, финансирани по ПРСР, допълват от фонда.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
fallback