fallback

Консултанти търсят отговор за драстичното забавяне на европроекти

От министерството на икономиката трета седмица не могат да отговорят защо седми месец се бави оценката на над 100 проекта за подкрепа на стартиращи иновативни предприятия

18:10 | 13.06.11 г. 1

За две години Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, която управлява Оперативната програма „Конкурентоспособност на българските предприятия“, е оценила едва 30 проекта по схемата за насърчаване на стартиращи иновативни предприятия и от тях е одобрила само един. Други 100 проектни предложения седми месец са на етап проверка, без да има информация какво е движението по тях.

За това алармираха от Българската асоциация на консултантите по европейските програми (БАКЕП), които в отворено писмо до министрите на икономиката и европейските въпроси Трайчо Трайков и Томислав Дончев и до директори в агенцията и икономическото министерство настояват за компетентен отговор за причините, предизвикали драстичното забавяне на разглеждането по голяма част от иновативните проектите, които се определят като приоритет от правителството.

До средата на 2009 г. по тази мярка са разгледани 113 проекта, от които са били одобрени едва 31. При следващия прием през есента на 2009 г. са разгледани едва 30 инвестиционни предложения, като досега само един е одобрен, припомнят от консултантската асоциация.

През юли 2009 г. новото ръководство на министерството на икономиката обяви, че ще въведе спешни мерки за ускорена обработка на проектите и ще облекчи процедурите за оценката им. Практиката от последните две години обаче показа, че тази цел е трудно постижима, затова от асоциацията на консултациите настояват за радикални промени за одобрението на иновационните проекти.

След редукцията на бюджета остатъчният ресурс за подпомагане на иновативните предприятия надхвърля 27 млн. лв., които трудно ще бъдат усвоени, ако администрацията не промени системата на работа.

По данни на консултантите много от кандидатите са се отказали от реализацията на проектите, тъй като иновативните им продукти са били реализирани в чужбина.

Експертите от БАКЕП настояват представители на бизнеса да бъдат включени в работните групи и съвместно с администрацията да набележат мерки за преодоляване на пречките за по-бърза оценка на проектите.

Преди десет дни Investor.bg потърси от министерството на икономиката отговор на въпросите за причините, довели до огромното забавяне. От пресцентъра отговориха, че изпълнителната агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес е започнала проверка на писмото на БАКЕП, която трябваше да приключи в края на миналата седмица, но до днес това не се е случило.

"Не сме получили отговор за представените от нас предложения", обясни за Investor.bg и Екатерина Чернова, изпълнителен директор на БАКЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
fallback