fallback

Улеснява се достъпът до регистъра на помощите de minimis

Министерството на финансите създава нов модул за бързи проверки на издадените минимални помощи, предоставяни по оперативните програми и земеделския фонд на Европейския съюз

12:19 | 01.06.11 г.

Министерството на финансите създаде нов модул към съществуващия регистър на минималните помощи (de minimis), който е достъпен само за административните отдели на министерствата и управляващите органи по оперативните програми на ЕС и Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Регистърът не е достъпен за получателите на помощите de minimis, но е важен за обслужващата ги администрация, която при постъпили заявки за нови субсидии е длъжна да провери дали бенефициентът няма одобрени проекти, които са в ход.

Минималните помощи се отпускат за три години, като през този период кандидатстващитe не могат повторно да заявяват подобни субсидии. Таванът на тези помощи e 20 хил. евро, припомнят експерти.

При всяка одобрена помощ администраторите са длъжни да въведат до три дни данните в регистъра на минимални помощи, в противен случай носят наказателна отговорност. Целта е при ново кандидатстване да се прави бърза справка, за да не получи така, че бенефециентът да подаде нова заявка за помощ, без да е изтекъл срокът на предишната помощ, поясниха от финансовото министерство.

Новият модул към регистъра дава възможност на всеки бенефициент да направи сам, бързо и безплатно, електронна справка за получените от него минимални помощи, като въведе единствено идентификационния си номер (БУЛСТАТ) на представляваното от него предприятие. Модулът е достъпен на адрес: http://minimis.minfin.bg.

Министерството на финансите създаде регистъра за минимални помощи, за да се улесни изпълнението на задължението на България при поискване от Европейската комисия в рамките на 20 дни да бъде предоставена наличната информация относно минималните помощи, припомниха от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
fallback