fallback

КРИБ: Да се въведе изцяло електронна обработка на документите по европроекти

През септември по ОП "Регионално развитие" стартира мярка за финансиране на изграждането на широколентов интернет в по-слабо развити райони

16:45 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Един от основните начини за ускоряване на усвояването на средствата по оперативните програми (ОП) е въвеждане на изцяло електронна обработка на документите по проектите, с които се кандидатства за финансиране с евросредства. Това стана ясно от изказването на члена на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Камен Колчев по време на конференция, посветена на конкурентоспособността на икономиката и усвояването на еврофондовете.

Той посочи, че за да има по-висока усвояемост на евросредства, би трябвало да се (опита) да се предоговори с Европейската комисия (ЕК) прехвърлянето на средства по някои мерки от оперативните програми – където има по-малко подадени проекти, към други мерки, където интересът на бенефициентите е по-голям и вече ресурсът е изчерпан.

Освен това, според КРИБ, би трябвало по някои оперативни програми критериите за кандидатстване с проекти да станат още по-ясни.

„Ясно е, че няма да бъдат усвоени всички средства от еврофондовете през настоящия програмен период до 2013 г.“, коментира още Камен Колчев.

Една от основните мерки по ОП „Регионално развитие“, които предстои да бъдат отворени през тази година, е за финансиране на изграждането на базова инфраструктура за широколентов интернет в по-слабо развити райони на страната, каза по време на форума зам.-министърът на регионалното развитие и блогоустройството Лиляна Павлова. Мярката с ресурс от 39 млн. лв. се предвижда да бъде отворена до средата на септември, като по нея се очаква да кандидатстват както общини, така и фирми.

Павлова потвърди, че стремежът на министерството като управляващ орган на ОП „Регионално развитие“ е до края на годината вече да бъдат отворени почти всички мерки по програмата, чиято обща стойност е близо 3,1 млрд. лева. Към 30 март са отворени мерки на обща стойност 2,7 млрд. лв., т.е. 87% от средствата по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
fallback