fallback

Около 30% от договорите по ОП „Конкурентоспособност“ са отказани през 2010 г.

Амбицията е през тази година по оперативната програма да бъдат изплатени към 200 млн. лв.

15:21 | 19.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Трайчо Трайков по време на конференцията. Снимка: БТА

Около 30% от договорите, сключени по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ през 2009 г. от страна на фирми, през миналата година са отказани от бенeфициентите (фирмите) поради невъзможност да бъдат изпълнени заради липса (или недостатъчно) първоначално финансиране по съответните проекти. Това стана ясно по време на проведена днес в София конференция, посветена на конкурентоспособността на българската икономика в светлината на усвояване на средствата от еврофондовете.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), което е управляващ орган на ОП „Конкурентоспособност“, са си поставили за цел до края на годината да отворят всички мерки по програмата. Досега най-голямо изоставане има при мерките, свързани с проекти на бизнеса в областта на иновациите.

Въпреки това амбицията е през тази година по ОП „Конкурентоспособност“ да бъдат изплатени общо към 200 млн. лв., като в тази сума влизат средства не само по сключени договори преди 1-2 години по проекти на фирми, но и суми по договори с институционални бенeфициенти.

Министър Трайчо Трайков отбеляза по време на форума, че целта ни е до 2020 г. да достигнем средна стойност на брутния вътрешен продукт на човек, равна на 60% от този показател за Европейския съюз (ЕС).

Според класификацията на Световния икономически форум, цитирана от Трайков, България е на 72-о място по конкурентоспособност в света, ако се отчетат базовите фактори за това – институции, инфраструктура, макроикономическа стабилност, здравеопазване и начално образование.

По ефективност на пазара на стоки и услуги страната ни се нарежда на 85-то място, по качество на транспортната инфраструктура – на 90-то място, а по качество на електрическата мрежа – на 96-то от 139 страни в света, сочат още данните на Световния икономически форум.

„Най-добрият ни шанс за изпреварващо икономическо развитие спрямо западните държави е да концентрираме усилията си в сектори, които създават висока добавена стойност“, посочи още министър Трайков. По думите му информационните технологии, аутсорсингът, чистите технологии и биотехнологиите, както и индустриите, свързани със здравето, имат потенциала да утвърдят България като лидер в иновациите през следващите десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
fallback