fallback

Общини завишават разходите си при водните проекти

Обхватът на инвестициите е неясен и е невъзможно да се проследи евентуално двойно финансиране, заявиха експерти

14:54 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Общините масово допускат едни и същи грешки при подготовката на проектите за пречиствателни станции, финансирани по оперативна програма „Околна среда“, стана ясно на конференция за водния сектор.

Завишават се разходите на водните проекти, неправилно се прилага Законът за обществените поръчки, завишава се и броят на жителите на групата населени места, които ще ползват съоръженията, заяви Малина Крумова, шеф на дирекцията в МОСВ, която отговаря за оперативната програма.

Тя посочи, че често липсват ключови дейности и разходи в проектите, понякога обхватът на инвестициите е неясен и е невъзможно да се проследи евентуално двойно финансиране.

Не само България има проблеми с пречистването на водите. В Европа ситуацията не е много по-различна, заради необходимостта от големи инвестиции, заяви на форума Клара Шаткиевич, президент на EUREAU – Европейската федерация на националните асоциации по ВиК услуги. Там, където тези инвестиции са направени, положителните резултати са очевидни – например в Дания, Германия и Белгия, посочи тя.

Близо 99% от населението на България ползва водоснабдяване. Делът на канализираните градове е 67%, а на селата – 3,2%. Над 120 агломерации с население над 10 000 жители приоритетно трябва да бъдат обезпечени с пречиствателни станции за отпадни води, припомниха експерти. Все още не е готов анализът каква част от средствата по програма „Околна среда“ могат евентуално да бъдат пренасочени и към агломерациите с население между 2 000 и 10 000 жители

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 06.09.22 г.
fallback