fallback

Очаква се през май да са ясни промените в Закона за обществените поръчки

Около 70 на сто от европейските средства ще преминат през българските фирми, заяви министър Томислав Дончев

18:23 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

В Закона за обществените поръчки се извършват промени, очаква се през май той да бъде готов и през юни Народното събрание да го разглежда. Това каза днес на среща с представители на бизнеса в Габрово министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев, съобщи БТА.

Сегашният закон трябва да претърпи корекции, тъй като срещу него има възражения, а в летния си доклад Европейската комисия критикува практиката по него. Промяната на закона е възложена от Министерския съвет. Предстои създаването на централно звено по предварителен контрол - един държавен орган ще прави проверки на всички процедури над определена стойност. Ще се следи да няма и дискриминационни текстове, припомни Дончев.

Сега две трети от кандидатите за дадена обществена поръчка отпадат заради административни несъответствия, каза министърът. Законът не бива да се приема като следване на механични правила, посочи той, тъй като това ограничава конкуренцията.

Министър Дончев подчерта пред около 100 бизнесмени, че около 70 на сто от европейските средства ще преминат през българските фирми, независимо дали пътят им преминава през общините, министерствата, агенциите или чрез други публични институции и посъветва управителите на фирми да определят приоритетите в дейността си.

През 2010 година плащанията по всички оперативни програми са 1,1 млрд. лв., а общият размер на всички плащания с европейски средства, включително и предприсъединителните инструменти, е 2 млрд. лв., съобщи Дончев. Целта е процентът на усвоените средства в края на 2011 година да стане 20 на сто, а размерът на средствата да е 1,5 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
fallback