fallback

Дават директните плащания на земеделците на части, първо плащат данъците си

Нови 95 млн. евро ще бъдат разпределени тази година за модернизиране на земеделските стопанства по програмата за селските райони

15:25 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов дадоха съвместна пресконференция

снимка: МЗХ

Започна изплащането на 1 милиард лева по кампанията за директни плащания на площ за 2010 г. Това стана ясно на съвместна пресконференция на премиера Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов. Около 80 млн. лв. вече са изплатени на животновъдите, припомни Найденов.

Той обясни, че някои земеделски производители не са си платили задълженията към държавата. Затова първо ще си получат европейската част от субсидиите, ще си платят данъците, а след това до няколко дни ще получат и остатъка от националните доплащания.

Целта е всички 91 000 бенефициенти да получат парите си, каза земеделският министър. Той обясни, че разделянето на средствата се прави за първи път, а в ЕС го прилага единствено България.

Тъй като по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) интересът е най-висок към мярка 121, по която може да се купува модерна земеделска техника, от днес към мярката се добавят 95 млн. евро. Тази година приемът е насочен към животновъдите от сектор "Мляко" с ферми втора и трета категория, които до края на годината трябва да модернизират стопанствата си, в противен случай ще бъдат закрити, припомни заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова.

И други сектори ще могат да кандидатстват по мярка 121. От тези 95 млн. евро всъщност 30 млн. евро са за сектор "Мляко", 23 млн. евро са за инвестиции по Нитратната директива, 20 млн. евро са за отглеждащите кокошки носачки и свине, а останалите 22 млн. евро са за земеделците, които искат да минат от конвенционално към биологично производство.

Очаква се до края на месеца Брюксел да разреши преразпределение на бюджета по ПРСР.

"Нашето предложение е 304 млн. евро да бъдат пренасочени към младите фермери и животновъдните ферми от първа категория, както и към мерките, по които общитите могат да си модернизират пътищата и ВиК системите", допълни Боянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
fallback