fallback

Януш Левандовски: 10% усвояване на еврофондoвете не е впечатляващо

Страните, усвоявали фондове, трябва да дадат ясен знак за реалната полза, заяви еврокомисарят по бюджет и финансово планиране

17:30 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Симеон Дянков и Януш Левандовски. Снимка: БТА

Десет процента усвояване на еврофондoвете не е впечатляващо, заяви еврокомисарят по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски след срещата си с финансовия министър Симеон Дянков, информира БНР.

Еврокомисарят обаче отчете, че през миналата година България е постигнала напредък, а с големите инфраструктурни проекти, които трябва да се реализират през 2011 г., усвояемостта на европейските пари ще се повиши значително. Според Левандовски страните, които ползват финансиране, трябва да покажат на европейския данъкоплатец, че се постигат резултати.

Януш Левандовски разказа, че преди много години е пропътувал с полско фиатче разстоянието от Полша до нашата страна. Той обаче коментира, че ако сега му се наложи да направи същия преход, би искал това да се случи по по-добри пътища.

"Кохезионната политика, която е най-видимата в Европа, не трябва изцяло да се определя от Брюксел. Трябва да зависи и от различните страни. Сега обаче бих искал да пътувам с полското си фиатче по магистрали до Златни пясъци", посочи еврокомисарят.

По повод дебатите за следващия финансов период на Евросъюза и дискусиите дали да се намалят или не средствата по различните програми, Левандовски коментира, че евроданъкоплатците са дали милиарди за страни като Гърция или Португалия. А сега им се налага да заделят допълнителни средства за спасителен фонд за тези държави. Страните, усвоявали фондове, трябва да дадат ясен знак, че от това е имало реална полза, добави еврокомисарят.

Симеон Дянков беше категоричен, че страната ни е против това да се намаляват сумите по кохезионните фондове, които на практика помагат по-слабите европейски държави да догонват развитите.

"Обединена Европа може да е обединена, ако всички региони, особено най-бедните региони, се развиват сравнително по-бързо, така че навсякъде да има един европейски начин на живот", заяви министър Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 20.08.22 г.
fallback