fallback

Ново звено в Агенцията за обществените поръчки ще следи харченето на европари

Да бъде изработен Закон за управлението на еврофондовете искат депутати

17:52 | 26.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Централен орган към Агенцията за обществените поръчки (АОП) ще осъществява предварителен контрол върху изразходването на публичните средства. Звеното ще следи големите обществени поръчки и търговете с европейско финансиране. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който напоследък обяви за свой приоритет промяната на Закона за обществените поръчки. Дончев присъства на заседание на парламентарната комисия по еврофондовете, която представи доклад за свършеното до края на 2010 г.

Това е само една от стъпките към създаването на единната агенция, която ще обедини дейностите по управление на всички европейски програми, уточни министърът. Той допълни, че сме получили „зелена светлина“ от Брюксел допълнителният административен капацитет в АОП да бъде финансово подсигурен с европейски средства от Оперативна програма „Техническа помощ“.

Министърът допълни, че през пролетта в България ще пристигне екип експерти от Европейската инвестиционна банка, за да помагат с проектите за магистрала „Струма“.

До края на 2010 г. България е усвоила 10% от средствата на седемте оперативни програми, или общо 809 млн. евро, отчете председателят на комисията по еврофондовете Моника Панайотова. Най-добре се развиват програмите „Регионално развитие“ и „Административен капацитет“, проблеми има в транспорта и водните проекти, заявиха депутатите.

Според народните представители трябва да бъде изработен Закон за управлението на еврофондовете за следващия бюджетен период на ЕС 2014 - 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
fallback