fallback

Бюджетът за земеделие ще е център на дебата за Общата селскостопанска политика

До средата на юли България трябва да изготви официалната си позиция по темата за периода след 2013 г.

13:25 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

До средата на юли 2011 г. България трябва да изготви официалната си позиция по отношение на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2013 г. Това заяви евродепутатът Мария Неделчева на кръгла маса „България и ОСП – Визия 2020”, организирана от Европейския институт, съобщиха от земеделското министерство.

Неделчева обясни, че позициите на отделните страни-членки за промяна на ОСП вече са ясни. Основните въпроси, по които ще се води дебатът, са дали да се запази или да бъде намален бюджетът за земеделие, дали да се запазят двата стълба на ОСП и дали да се изравнят по-рано субсидиите между страните-членки. Неделчева призова всички заинтересовани страни у нас за по-голяма активност при изработването на общата политика по ОСП след 2013 г.

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова очерта основните елементи от българската позиция в дебата по бъдещето на ОСП след 2013 г. – запазване на бюджета на ЕС за земеделие, по-ранно изравняване на субсидиите между старите и новите страни членки, запазване на двата стъбла на ОСП – т.е. подпомагането по линия на директните плащания и чрез Програмата за развитие на селските райони и осигуряване на по-голяма гъвкавост на страните в осъществяване на политиките в сектора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
fallback