fallback

Над 2 млрд. лв. са договорените евросредства през 2010, изплатени са 1,18 млрд.

До края на януари ЕК решава дали наши големи инфраструктурни проекти с евросредства може да се ръководят от експерти от СБ и ЕБВР

10:24 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Сумата на договорените средства по седемте оперативни програми на Европейския съюз през миналата 2010 година е над 2,04 млрд. лв., а изплатените средства за годината са близо 1,18 млрд. лв. Това заяви министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

По думите му от началото на действието на програмите близо 40% от евросредствата вече са договорени и повече от 10% от общия ресурс по тях са изплатени на бенефициентите.

Дончев уточни, че част от резултатите от усвояването на евросредствата се изразяват в 133 км общинска пътна мрежа, ремонти на близо 100 публични сгради (училища, детски градини, читалища, музеи, домове за възрастни хора), 167 км канализация и водопроводи, две пречиствателни станции и др.

Дончев съобщи, че на последното си заседание Министерски съвет е одобрил концепцията за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) и през месец май проектозаконът ще бъде внесен в Народното събрание.

Предвижда се при изпълнението на големи инфраструктурни проекти в секторите сухопътен транспорт, железопътен транспорт и води да се използва експертният потенциал на Световната банка (СБ), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Затова от есента на миналата година се водят разговори с тези международни финансови институции и Европейската комисия за реализирането на проект за укрепване на капацитета на българските институции в тези сектори, отбеляза Дончев.

Той уточни, че има уверението на еврокомисаря по регионална политика до края на януари да се получи окончателно становище на Европейската комисия по тази инициатива, което ще позволи да продължи (или не) с реализацията й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 03.09.22 г.
fallback