fallback

Апликационната форма на „Тракия“ може да бъде одобрена от ЕК до дни

Определената индикативна стойност за строителството на цялата магистрала Тракия с европейски средства е 250 млн. евро

12:35 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Има голяма вероятност апликационната форма на автомагистрала "Тракия" да бъде одобрена още до края на годината. Това съобщи пред журналисти заместник- министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

С одобряването на апликационната форма на проекта ще бъдат одобрени и планираните средства за него, които се отпускат по оперативна програма (ОП) „Транспорт“. Московски обясни, че определената индикативна стойност за строителството на цялата магистрала Тракия с европейски средства е 250 милиона евро.

Заместник-министърът съобщи още, че по последни данни договорените средства по ОП „Транспорт“ като цяло са над 30%, но са изплатени само 5-6% от общия бюджет на програмата.

По думите на Московски, една от основните цели на министерството през 2011 г. ще бъде наваксване на разплащането към бенефициентите по оперативната програма. Той допълни, че разплащането зависи и от сроковете на сертифициране на разходите по изпълнените работи по проектите.

Относно идеята на БДЖ по ОП "Транспорт" да се предвиди мярка, по която може да се финансира закупуването с евросредства от БДЖ на подвижен състав (вагони), Московски коментира, че това едва ли би могло да стане през този програмен период до 2014 г. Такава мярка вероятно ще бъде включена за следващия програмен период до 2020 г.

До 2014 г. БДЖ ще могат да ползват евросредства само по оперативна програма „Техническа помощ“ за финансиране изготвянето на проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 09.09.22 г.
fallback