fallback

Искаме да координираме "туризъм" и "културен диалог" от Дунавската стратегия

Между индикативните цели на стратегията е увеличаване с 20 на сто на общия обем на превозените товари по река Дунав до 2020 г.

17:24 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

България е предложила да бъде координатор, т.е. водеща държава при реализиране на проекти по Дунавската стратегия по направленията „туризъм“ и „културен диалог“. Това стана ясно на специална пресконференция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев във връзка с одобрената на 8 декември от Европейската комисия (ЕК) Дунавска стратегия.

Стратегията предстои да бъде одобрена през януари 2011 г. и от Европейския съвет. У нас кампанията за популяризиране на стратегията стартира под мотото „Отключване на потенциала“.

Министърът посочи, че стратегията е насочена към подпомагане развитието и сътрудничеството на страните по течението на река Дунав в следните основни направления: подобряване на транспортните връзки и комуникациите; опазване на околната среда, водата и биоразнообразието; подобряване връзките между страните, в т.ч. в областта на туризма, опазване на културното наследства и т.н.

В областта на туризма по-конкретно се мисли за формиране на общи дестинации, включващи посещения от туристи на забележителности в няколко дунавски дестинации, рекламиране в международен мащаб на няколко или дори всички страни от дунавския регион и др.

Министър Плевнелиев коментира, че вероятно между първите проекти, реализирани по Дунавската стратегия ще бъдат създаването на Дунавски панорамен път и рекламирането на исторически обекти по поречието на Дунав. Във връзка със стратегията е и изграждането на интермодален терминал в Русе. В проектите от Дунавската стратегия би трябвало да участват минимум две държави.

Между индикативните цели на стратегията е до 2020 г. увеличаване с 20 на сто на общия обем на превозените товари по река Дунав. Като дългосрочни цели нашата страна заедно с Румъния е заявила официално намеренията си за изграждане на още два моста на река Дунав – при Силистра-Калараш и Оряхово-Бекет.

За осъществяването на проекти по Дунавската стратегия Европейския съюз не отделя специални средства. Предвижда се страните да ползват вече определените им средства от европейския Кохезионен фонд за периода 2007-2013 г., от който фонд нашата страна сега ползва средства главно чрез оперативна програма „Регионално развитие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 19.08.22 г.
fallback