fallback

Плащанията на площ ще бъдат свързани с опазването на природата

Мерките са част от реформата на Общата селскостопанска политика

18:23 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Част от преките плащания на площ след 2014 г. ще бъдат обвързани с мерки за опазването на околната среда. Това каза еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош по време на срещата си с Комисията по земеделие и гори към Народното събрание, съобщиха от земеделското министерство.

Мерките са част от реформата на Общата селскостопанска политика. За новите страни като България и Румъния те ще важат от 2015 г., но трябва да започнат да се внедряват отсега, каза комисарят. Той допълни, че земеделските производители ще трябва да спазват специални изисквания за сеитбооборота, поддържане на постоянни пасища, поддържане на земята през зимата. Производителите, които опазват околната среда, ще имат по-голям достъп до преките плащания, изтъкна еврокомисарят.

Председателят на Комисията по земеделие Десислава Танева обясни проблемите на българското земеделие – спирането на премиите за тютюнопроизводителите, разпокъсаността на земите и др.

Дачиан Чолош посъветва по проблема за раздробените земи да работим заедно с Румъния. Трябва да се работи за създаването на мерки, които да ускорят уедряването на парцелите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), посочи еврокомисарят.

За тютюнопроизводителите той припомни възможностите на ПРСР за инвестиции за преструктуриране на сектора по модела на Испания и Италия. Министър Найденов от своя страна обясни на депутатите, че екипът на министерството вече работи за създаването на специална мярка по ПРСР за инфраструктурни проекти в тютюнопроизводителните региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
fallback