fallback

М. Неделчева: Чакам съпротива срещу искането за изравняване на агросубсидиите

Четири месеца в Европарламента ще се събират подписи за изравняване на директните плащания за земеделските производители в старите и новите страни членки на Евросъюза

11:36 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Четири месеца в Европейския парламент ще се събират подписи в подкрепа на писмената декларация, чрез която България ще се бори за изравняване на земеделските субсидии между старите и новите страни членки на ЕС. Очаква се срещу каузата да има голяма съпротива. Това заяви за Investor.bg евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП-ЕД), която организира събирането на подписите.

За да стане декларацията официален документ на Европейския парламент, трябва да бъдат събрани подписите на 50% +1 от евродепутатите или общо 396 подписа.

"Ако съберем всички подписи, има шанс декларацията да се превърне в официален документ на Европарламента и текстът да бъде взет предвид от еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош при предстоящата реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП)“, поясни Неделчева.

В настоящия бюджетен период земеделските субсидии за фермерите от старите членки на ЕС са значително по-високи от субсидиите за новите членки, сред които е и България. Дебатите за бъдещата ОСП в периода 2014 – 2020 г. ще продължат до лятото на 2011 г., когато се очаква Дачиан Чолош да предложи първия законодателен документ за реформата на сектора.

Засега писмената декларация за изравнено разпределение на земеделските субсидии е подписана от евродепутатите Рареш-Лучиан Никулеску (Румъния), Жозе Бове (Франция), Януш Войшиешовски (Полша) и Димитър Стоянов (България). Според Мария Неделчева подкрепата на Румъния, Полша и Франция е от стратегическо значение.

„Със сигурност можем да разчитаме в инициативата да се включат и други нови страни членки на ЕС. Засега позицията на Латвия е колеблива“, уточни евродепутатът.

„Надявам се и на подкрепа от Германия и Италия, защото не би трябвало да има рязко разделение и конфликт между нови и стари страни в ЕС“, допълни Неделчева.

Тя е сигурна, че след няколко дни всички български евродепутати ще подкрепят каузата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
fallback