fallback

ЕК може да направи одит на управлението на Калина Илиева

Министърът на земеделието допуска и лавина от съдебни искове, в които граждани и фирми с отказано финансиране ще оспорят легитимността на решенията на бившия директор на фонд "Земеделие"

17:10 | 29.11.10 г. 3

Възможно е Европейската комисия (ЕК) да изпрати у нас специална мисия, която да направи одит на управлението на Фонд „Земеделие” в периода, когато негов директор беше Калина Илиева. Прогнозата направи министърът на земеделието Мирослав Найденов пред БНР.

Найденов, който днес се срещна в Брюксел с еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош, заяви след разговорите, че въпросът с фалшифицираната диплома на Илиева не е бил обсъждан.

Найденов смята, че няма да изгубим европейски средства, отпуснати докато Калина Илиева е била директор, защото те не са давани само с нейния подпис, а при спазване на установената процедура.

Първо обаче той ще предложи българските власти да извършат свой одит. "Разбира се, аз не изключвам възможността да бъде изпратена специална мисия на комисията "DG Agri" (Генерална Дирекция "Земеделие" към Еврокомисията - бел. ред.), която да провери каква е ситуацията. Но не изключвам възможността да се одитира целия период на управление на фонда. Това са европейски средства и те подлежат на одит по всякакво време и по всякакъв начин“, коментира Найденов.

В четвъртък министърът е свикал извънреден Управителен съвет, на който ще бъде обсъдена ситуацията. „Ще предложа ние да направим одита преди евентуално Европейската комисия, за да бъдем готови", каза Найденов.

Министърът на земеделието допуска и лавина от съдебни искове, в които граждани и фирми с отказано финансиране ще опитат да оспорят легитимността на тези решения, под които стои подписът на Калина Илиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
fallback