fallback

Т. Дончев: Образованието и инфраструктурата са безспорни приоритети след 2014 г.

За следващия програмен период ще бъде радикално променена системата за управление на средствата от ЕС

15:49 | 26.11.10 г.

Образованието и инфраструктурата са наши безспорни приоритети за европейското финансиране през следващия програмен период след 2014 година, заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев на публично събитие в Стара Загора за популяризиране на Оперативните програми в България по данни на дирекция "Информация и системи за управление на средствата от ЕС".

Дончев уточни, че за България е много важно да се развива приоритетно базисната инфраструктура на страната, като се обърне специално внимание на „зелената инфраструктура“. „Развитието на модерен железопътен транспорт означава „зелена“ инфраструктура“, даде пример министърът.

Томислав Дончев изтъкна, че за следващия програмен период ще бъде радикално променена системата за управление на средствата от ЕС. „На национално равнище един универсален управляващ орган ще координира дейността на управляващите органи на оперативните програми“.

Дончев посочи, че до 19 ноември 2010 г. общото изпълнение по седемте оперативни програми в България е 35% договорени средства, от които са изплатени 9% .

Експерти от различните оперативни програми представиха хода на тяхното изпълнение до този момент, както и предстоящите процедури за 2010 и 2011 г.

По ОП „Околна среда” са договорени над 955 милиона лева, изплатени са над 214 милиона лева, с което е постигнато 6% изплащане на средствата от общия бюджет на програмата.

Този процент за ОП „Регионално развитие” е 10%, изплатените средства надхвърлят 313 милиона лева от целия бюджет на програмата, който е малко над 3 млрд. лв. Договорените средства са 1,3 милиарда лева.

По ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” с общ бюджет от 2,2 млрд. лв. са договорени над 715 милиона лева, изплатени са над 432 милиона лева, или 19 на сто от програмата.

За ОП „Развитие на човешките ресурси” с бюджет от 2,3 млрд. лева резултатите сочат, че са договорени 1,1 милиарда лева, а са изплатени – 174 милиона лева, което е 7%.

ОП „Административен капацитет” е постигнала 23% изпълнение на плащанията, изплатените средства са над 83 милиона лева, а договорените – над 162 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 09.09.22 г.
fallback