fallback

Дават 35 млн. лв. за нови работни места за младежи

По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” в момента се изпълняват 69 схеми за финансиране в размер на близо 1,5 млрд. лв.

10:57 | 27.09.10 г. 1

Стартира нова схема по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за създаване на заетост на младежи чрез осигуряване на възможност за стаж, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. От бюджета на оперативната програма ще бъдат отпуснати 35 милиона лева.

Според министър Тотю Младенов схемата дава възможност на 15 000 безработни младежи до 29-годишна възраст, регистрирани в дирекции “Бюро по труда” на територията на страната, завършили средно или висше образование (дипломирани), без трудов стаж по специалността да получат посреднически услуги. Общо 90% от тях ще имат възможност да преминат успешно стаж по придобитата специалност.

В рамките на проекта, който започва през октомври, работодателите ще бъдат информирани за предлаганите възможности и поканени да обявят свободни места за стажанти, като посочат своите изисквания към кандидатите, каза министър Младенов. Той заяви, че могат да участват всички работодатели, с изключение на осъществяващите дейности в сферата на селското, горското и рибно стопанство, държавните и общински администрации и структурите на съдебната власт.

Одобрените кандидати ще бъдат включени в платени стажове за период от 6 месеца, а възнаграждението, което ще получават, е в размер на 300 лева за сметка на проекта.

По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” в момента се изпълняват 69 схеми за финансиране в размер на около 1,427 милиарда лева. Броят на сключените договори и издадени заповеди е 1 445. Стойността на сключените договори е около 1,019 милиарда лева, а на извършените плащания е около 166 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:38 | 04.09.22 г.
fallback