fallback

Канят експерти от Световната банка да управляват у нас големи европроекти

Според министър Томислав Дончев българските експерти не биха се справили с управлението на големи инфраструктурни европроекти

15:55 | 02.09.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Правителството започна преговори с Европейската комисия (ЕК) по пилотен проект, при който за ръководители на реализирането на големи инфраструктурни проекти с евросредства у нас ще се канят експерти от Световната банка (СБ) и евентуално от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). За тази цел от българска страна се иска тяхното заплащане да става с пари от Оперативна програма „Техническа помощ“, съобщи министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Той посочи, че досега такава практика в други страни от ЕС не е прилагана. Въпросните европроекти ще бъдат на стойност от порядъка на няколкостотин милиона лева, отбеляза Дончев.

Идеята е експертите от посочените финансови институции - по 5-6 човека висш мениджмънт на проект, първоначално да се назначат да управляват изпълнението на 3-5 проекта от пътната и жп инфраструктура по ОП „Транспорт“. Ако пилотният проект е успешен, тази практика би могла да се разпространи и при над 10 пътни европроекта и при проекти по ОП „Околна среда“, смята Дончев.

Той не уточни по кой европроект биха могли да бъдат назначени външни мениджъри, и то без конкурс. Това евентуално ще бъдат проекти, чиято практическа реализация не е започнала, посочи само Дончев. Той не поясни защо се предвижда назначаването на тези мениджъри да става без конкурс.

На въпрос на Investor.bg Томислав Дончев отговори, че се предвижда въпросните мениджъри от Световната банка да бъдат много високо платени, като тяхното заплащане определено ще е по-високо от това на български мениджъри на същата позиция.

Мотивът на Дончев за назначаване на експерти от СБ е, че „те имат опит при ръководството на подобни големи инфраструктурни проекти, а нашите експерти – не“. Министърът допълни, че заплащането на въпросните мениджъри евентуално ще бъде обвързано с качествено и в срок изпълнение на съответния проект.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:02 | 09.09.22 г.
fallback