fallback

Общо 1418 кандидата по програмата за развитие на селските райони за 2010

Най-много инвестиционни предложения са подадени за изграждане на фотоволтаици и туристически обекти

16:54 | 18.08.10 г.

Общо 1418 са кандидатите към днешна дата по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в рамките на обявения за 2010 г. прием, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд “Земеделие”. 

Най-голям е интересът към изграждане на фотоволтаици и туристически обекти, както и разширяване на полупазарни стопанства. За този тип инвестиции са подадени най-много проектни предложения, съобщи изпълнителният директор на фонда Калина Илиева.

На 15 август изтече срокът за подаване на проекти по четири от мерките на програмата – „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, „Подобряване на икономическата стойност на горите”, „Първоначално залесяване на неземеделски земи” и „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”.

До 31 август проекти ще се приемат по три от най-атрактивните мерки на програмата - „Модернизиране на земеделските стопанства”, „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” и „Разнообразяване към неземеделски дейности”.

Отворен по график остава и приемът на проектни предложения по Мярка „Подпомагане на полупазарни стопанства” – до 30 септември, както и по Мярка „Създаване на организации на производители” – до 17 декември.

През септември предстои отваряне на други 4 мерки от програмата - „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”, „Насърчаване на туристическите дейности”, както и двете общински мерки „Основни услуги за населението в селските райони” и „Обновяване и развитие на населените места”.

По мерки в рамките на прием 2010 бройката на подадените до момента проекти е както следва:

- Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” – общо 71 проекта; - Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” – 130 проекта; - Мярка 141 „Подпомагане на полупазарните стопанства” – 366 проекта; - Мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” – 20 проекта; - Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” – 30 проекта; - Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” – 145 проекта; - Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” – 656 проекта.

Прегледът на подадените проектни предложения по едни от най-атрактивните 121-ва, 123-та, 311-та и 312-та мярка сочи, че най-много фирми кандидатстват за инвестиции в сферата на туризма, възобновяемите енергийни източниците, млекопреработката и винарската и консервна индустрия, обобщи Илиева.

По мерките за развиване на алтернативни на земеделието дейности - 311 и 312, са подадени проекти предимно за изграждане на къщи за гости, фовотоволтаици и изграждане на цехове в хранително-вкусовата промишленост. Инвестиционните предложения по двете мерки към днешна дата са на стойност приблизително около 400 млн. лв.

По предназначената за инвестиции от преработвателите мярка 123 са подадени проекти от фирми, които искат да изграждат нови винарски и консервни предприятия. Подадените инвестиционни предложения по мярката към днешна дата са за над 253 млн. лв.

Мярка „Модернизиране на земеделските стопанства”, по която интересът преди бе насочен главно към покупка на земеделска техника, сега привлича инвестиции, свързани с прилагането на изискванията на Нитратната директива, модернизиране на ферми и изграждане на капково напояване. Разходите, за които се кандидатства по тази мярка, са приблизително за 35 млн. лв.

Всички новоподадени проекти по Програмата за развитие на селските райони ще се обработват в петмесечния срок по нормативна уредба. От стария прием на проекти по програмата към днешна дата остава да се разгледат около 700 инвестиционни предложения - в срок до края на септември в съответствие със съгласувания с Брюксел график.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 11.09.22 г.
fallback