fallback

Общините ще се борят с наводненията с евросредства

По ОП "Регионално развитие" стартират две схеми за изграждане на дребномащабна инфраструктура срещу наводнения на обща стойност 73 млн. лева

16:14 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Със средства на обща стойност над 73 млн. лв. по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие” ще бъде подпомогнат процесът по изграждане на инфраструктура, която да предпазва населението на страната от щети, причинени от наводнения, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

За безвъзмездната финансова помощ от днес до 1 ноември 2010 г. могат да кандидатстват всички 264 общини в страната. Тя се предоставя по две схеми по ОП „Регионално развитие“, насочени към подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводненията в градските агломерации и в 178 малки общини.

Дейностите, които ще се подкрепят с евросредства, включват почистване или разширяване на речни корита, корекции на реки и дерета, изграждане или разширяване на съществуващи диги по речните и морските брегове, крайбрежни стени по речните брегове, изграждане, реконструкция и ремонт на малки по обем преливници, бентове, водоеми и др.

Проектите, с които общините ще кандидатстват могат да бъдат на стойност между 200 хил. лв. и 1 млн. лв. за малките общини и общините от градските агломерации. Изключение правят седемте големи града, за които минималният и максималният размер на проектите са съответно 500 хил. лв. и 2 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ по двете схеми не може да надвишава 95% от общата стойност на проектното предложение, т.е. кандидатите трябва да осигурят поне 5% собствен ресурс.

До момента са одобрени за финансиране проекти по ОП „Регионално развитие“ на обща стойност близо 1,39 млрд. лв. или 44% от общата стойност на програмата до 2013 г. Разплатени на бенефициентите са общо 154 млн. лв.

От началото на 2010 г. са обявени 7 нови схеми за финансиране на проекти на обща стойност над 440 млн. лв. От старта на изпълнението на програмата през 2007 г. досега са отворени схеми за кандидатстване на обща стойност 2,18 млрд. лв., което е около 70% от ресурса на ОП „Регионално развитие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 25.08.22 г.
fallback