fallback

Киряков: Microsoft ще инвестира над $800 хил. за образование у нас за 4 г.

Искаме пиратството в България да спадне до нивата, които понася Европа, твърди генералният директор на Microsoft България

16:40 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Огнян Киряков. Снимка: Личен архив

„Успехът на бизнеса ни в България надхвърля първоначалните ни очаквания и надежди“. С тези думи се обърна в мултимедийно изявление към българските журналисти изпълнителният директор на Microsoft Стивън Балмър по повод 10-годишнината на компанията на българския пазар. 

Microsoft влезе в България през юли 1999 г., а от 2007 има регионален ценър за софтуерна поддръжка в София, който освен нашата страна, обслужва Словения, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Хърватия и Гърция

За дейността на компанията в последните години на местния пазар и за плановете й за бъдещето разговаряме с генералния директор на Microsoft България Огнян Киряков.

Киряков е завършил Техническия университет в София, специалност „Телекомуникации“, и е магистър по бизнес администрация от УНСС. Работил е в БТК, в Мобиком, в Xerox. Длъжността генерален директор на Microsoft България Киряков заема от януари 2008 г.

- В какво и какви средства възнамерява да инвестира Microsoft в България за следващите няколко години?

Основно инвестициите са в три направления - партньорска екосистема, образование и обществено полезни каузи. По първото направление инвестицията е главно в ноу-хау - това са маркетингови програми, които правим през нашите дистрибутори и търговци на продукти. Правим изключително много обучения - непрекъснато има специалисти, които обучават нашите партньори за това как по-добре да продават решенията и въобще как по-добре да интегрират. Скоро стартира и ИТ академия за малки и средни фирми, която е изключително посещавана.

Що се отнася до образованието, за следващите 4 години компанията ще инвестира още над 800 хил. долара в българското образование, като за периода 2003 - 2009 г. инвестициите възлизат на над 1 млн. долара. Тук не става въпрос за доставка на хардуер или софтуер - основното е създаване на общества на учителите, внасяне на концепции за това как трябва да се развива модерното образование, да се използват цифрови технологии. Изцяло инвестицията е свързана с повдигане нивото на обучението до едно модерно, съвременно ниво.

- Предлагате услуга, свързана с изготвянето на проекти за кандидатстване за финансиране по линията на еврофондовете. Може ли няколко думи за тази услуга?

Програмата, по която работим, се нарича European Union Grants Advisor (EUGA). Идеята е, че всяко предприятие, което желае да кандидатства по европейските фондове за подобряване на ИТ-структурата си или за внедряване на специални приложения, може да се обърне към нас. Ние го свързваме с консултанти, които изготвят безплатнo проект, с който това лице да кандидатства. Одобрените проекти, кандидатствали чрез наши консултанти, са на стойност 1,6 млн. евро.

- Консултантите ваши служители ли са?

Не са наши служители. В офиса има един човек, който е свързващото звено. Това е инициатива на Microsoft, която е активна във всички страни, които са предмет на този тип финансиране. Това, което ние правим, е да подпомагаме фирмите, тъй като сме наясно, че при усвояването на тези средства знанието отново е ключово. Субектите, които са предмет на такова финансиране, трябва да бъдат активни, да бъдат стимулирани да питат, да си подготвят документите. Много хора смятат, че това е трудно, а то всъщност не е така, когато се работи с професионални консултанти. На консултантите, с които работим, не трябва да им се плаща предварително, а само при одобрение на проекта.

- Какъв е броят на служителите, които работят в Microsoft България?

50 души.

- А в кол центъра?

Кол центърът е регионална инициатива и не е свързан с българското поделение. Не мога да кажа точна цифра.

- Смятате ли да наемате още служители?

Зависи от икономическата обстановка.

- А за момента имате ли нужда от нови попълнения?

За момента не.

- Можете ли да кажете каква е средната заплата на служителите в Microsoft България и дали планирате увеличение или намаление на заплатите?

Това са неща, които не мога да коментирам.

- Има ли сегменти, които смятате, че не можете да развиете тук?

Не се сещам за такива.

- Едно от направленията, по които работят вашите служители, е антипиратството. Възможна ли е за спечелване според Вас борбата със софтуерното пиратство?

Не знам дали е възможна, но въпросът е да се намали процентът на пиратство. Защото пиратството ощетява цялата икономика. Според статистиките в страни с високо ниво на пиратство инвестициите в ИТ сектора са много по-ниски. Всъщност всеки долар, похарчен за продукт на Microsoft, се възвръща като 19 долара печалба на инвестицията на нашите партньори. Когато има по-малко инвестиции в ИТ, всички разработчици, интегратори и ИТ професионалисти печелят по-малко. Затова нашата идея е пиратството в България да достигне до нивата от 35% - 45%, които се понасят в Европа. В момента у нас то е 68%.

- Откакто е създаден отделът ви в България за борба с пиратството има ли намаление?

Има, но много по-малко, отколкото би ни се искало. Нивото на пиратство беше 71% през 2005, 70% през 2006 г., 68% през 2007 г. и 2008 г.

- Очаквате ли по-слабо представяне на Microsoft в България през тази година заради влошените икономически условия?

„Слабо“ и „силно“ вече са относителни понятия, основно трябва да се говори за пазарен дял. Смятаме, че Microsoft ще има по-силно присъствие заради пълния спектър от продукти, които предлагаме и заради работата ни с партньорите.

- Какъв е делът ви в момента като процент и с колко смятате, че ще се увеличи той?

Трудно е да оценя, защото ние имаме много разнообразни продукти.

- Как очаквате да се променят продажбите ви у нас в процентно изражение?

Не коментираме в проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 17.08.22 г.
fallback