fallback

С. Райкинска: Очакват се съкращения и понижение на заплатите в ИТ сектора

Оптимизирането на разходи е неизбежно заради свиването на печалбите на високотехнологичните фирми

08:10 | 30.01.12 г. 5

Снежана Райкинска. Снимка: Личен архив

Снежана Райкинска е съосновател и управител на първата в България агенция за подбор на ИТ специалисти „Булуърк“ и съуправител на сръбската компания за подбор на ИТ специалисти „HR Solution” d. o. o. Професионалният й път започва в Министерството на труда и социалната политика в отдел „Европейска интеграция и международни отношения“.

Снежана Райкинска е участвала като лектор на редица международни и национални форуми и събития в областта на подбора на персонал и човешките ресурси. Публикувала е статии в национални и международни издания за развитието на пазара на труда в сферата на информационните и комуникационните технологии и аутсорсинга.

Със Снежана Райкинска разговаряме за състоянието на пазара на труда във високотехнологичните сектори, търсенето на кадри, проблемите с квалификацията и  демографския натиск върху пазара на труда

-Г-жо Райкинска, според доклад на Европейската комисия пазарът на труда в България е  продължил да се влошава и през 2011 г. Каква беше миналата година през Вашия поглед?

Нашата агенция се е фокусирала върху три области от пазара на труда – информационни технологии (ИТ), аутсорсинг – изнесените бизнес процеси (ВРО сектора), както и електроника и хардуер. В тези сектори бих казала, че имаше стабилизиране, защото преди години се наблюдаваше повече търсене, отколкото предлагане на работна сила.

Според различни проучвания и изследвания демографската картина на страната и постоянният ръст на безработните и т. нар. обезкуражени лица, които нямат квалификация и са с ниско образование, оказват постоянен натиск върху пазара на труда. Как Вие оценявате качествата на българските кадри на този фон?

Демографската криза е стар проблем, съществува вече 30 години и то не само в България. Напоследък тази тема като че ли повече навлезе в злободневието. Качествата ние не можем да ги обобщим като обща група, говоря за качествата на българския служител. Всичко зависи в голяма степен от квалификацията на съответното лице и сектора, в който работи.

В секторите, в които ние оперираме, мога да кажа, че хората са доста квалифицирани спрямо колегите им от Eвропейския съюз. На добро ниво е и трудовото им представяне. Няма разлика в трудовите навици на един квалифициран служител тук и негов колега на Запад.

Що се отнася до демографската криза, тя и в бъдеще ще продължи да оказва влияние. Квалифицираната работна ръка ще продължи да намалява в глобален мащаб, качествата на работната сила също ще се влошават. Това с пълна сила важи и за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
fallback