fallback

Goldman жертва на новите технологии?

Банката е показателен пример за това колко зависими са станали инвестиционните компании от технологиите, смятат коментатори

12:32 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Едва ли има някой, който да не съзнава значението на технологиите за развитието на икономиката и бизнеса в днешно време. Тяхната роля в съвременния живот обаче не спира да се самодоказва като безапелационна с все по-изрични и повдигащи редица въпроси примери.

Един от най-впечатляващите такива в последно време е скандалът около инвестиционната банка Goldman Sachs, за който изобличаващи електронни съобщения продължават да разкриват все по-притесняващи пазара данни и не по-малко притесняващия начин, по който банката се е отнасяла към тях през периода на рецесията.

Според коментатор на Ройтерс развитията около банката са показателни за драматичното значение на употребата на новите технологии (или на липсата на такава) в инвестиционното ежедневие.

Изобличителните мейли не са ново явление за Уол Стрийт. След дотком балона редица от най-известните анализатори от технологичния сектор многократно бяха упреквани за ироничното си отношение към същите акции, които преди това бяха съветвали инвеститорите да купуват, пише Питър Тал Ларсен.

Сега под прицел е Goldman Sachs след като следствието разкри факти от кореспонденцията на настоящи и бивши директори на банката, които показват, че те са очаквали краха на ипотечния пазар, въпреки че са продължавали да „пробутват“ продукти, свързани с него, на своите клиенти.

Това, което е по-впечатляващо за тези съобщения, обаче е кой ги е пращал. Висшият мениджмънт на Goldman дълги години предпочита употребата на гласова поща пред електронните съобщения, от гледна точка на конфиденциалност.

Всъщност някои от банкерите в банката вярват, че именно тази технологична разлика е помогнала на компанията да избегне скандали, свързани с интернет, в каквито бяха замесени нейни конкуренти като Merrill Lynch и Citigroup: гласовата поща се разследва по-трудно.

Goldman и до днес използва много активно гласова поща и други гласови услуги. След като Комисията за борси и ценни книжа на САЩ (SEC) повдигна обвинение срещу банката, нейният изпълнителен директор Лойд Бланкфайн използва вътрешнофирмени гласови съобщения, за да изрази пред служителите решителността си твърдо да отстоява позицията на компанията. Въпреки това публикуваните мейли на банката показват нейната повишаваща се зависимост от писмената комуникация, пише Ройтерс.

Тази промяна е отчасти технологична. Вездесъщото BlackBerry улесни работохолиците да използват мейли, за да са във връзка със своите колеги. Безразсъдната употреба на корпоративните мейли от страна на Фабрис Туре е индикатор за това как „фейсбук поколението“ смесва своя служебен със своя личен живот, понякога за сметка на конфиденциалността.

Електронните съобщения на Goldman обаче показват и промяната в центъра на властта в банката през последните години. Гласовата поща бе предпочитана изключително от инвестиционните банкери, които някога управляваха компанията: нейният бивш шеф Ханк Полсън бе отявлен технофоб, който никога не използваше електронна поща. При все това в последните години мейлите се превърнаха в основната форма на комуникация в гигантския инвестиционен бизнес на банката. Някои трейдъри така и въобще не активираха своите акаунти за гласова поща, пише коментаторът.

Висшите мениджъри на Goldman обаче не са били изцяло „слепи“ за тези рискове. Следствието разкрива, че някои части от комуникацията, за които са смятали, че са най-чувствителни, са отрязани с акронима LDL, отговарящ на „let’s discuss live“, или в превод „нека обсъдим наживо“.

В момент, в който Goldman се опитва да възстанови сринатата си репутация, вероятно е добра идея опитните инвеститори да започнат да пишат помежду си по-завоалирано, със съкращения в стил, характерен за SMS-ите, които тийнейджърите си разменят, пише изданието.

Контекст:

- Разследването на американския сенат публикува редица мейли, изпратени от настоящи и бивши шефове на Goldman, които показват, че те са съзнавали задаващия се крах на ипотечния пазар;

- Един от мейлите показва как бившият шеф Томас Монтаг описва инвестициите, обвързани с ипотеки, като „скапан избор“;

- Мейлите, изпратени от един от вицепрезидентите на Goldman Sachs Фабрис Туре, бяха използвани като доказателство за обвиненията на SEC както лично срещу него, така и срещу компанията. В един от тези мейли Туре пише на своята приятелка, че „цялата система се кани да рухне“, описвайки структурираните дългови инструменти, който той е създал за клиентите на банката;

- Goldman отговори на обвиненията, като на свой ред публикува мейли на висши мениджъри, показващи, че компанията се е опитвала да управлява риска, а не да се възползва от краха на ипотечния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 28.08.22 г.
fallback