fallback

Защо Microsoft не може да позволи провал на Windows 7?

Новата версия на операционната система ще дебютира в четвъртък. От нейния успех зависи бъдещето на софтуерната компания

12:08 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Когато човек говори за Microsoft, е полезно да се замисли относно огромния брой хора, до които достигат продуктите му. Операционната система Windows е поставена на около 90 на сто от компютрите в света, а по данни на самата компания Windows се използва от над 1 млрд. души.

Следователно Windows захранва Microsoft, пише редакторът на ВВС Тим Уебър. През последната финансова година продажбите на Microsoft възлязоха на 58,4 млрд. долара, което генерира на компанията оперативна печалба от 20,3 млрд. долара и нетна в размер на 14,6 млрд. долара. Повече от половината от нея се дължи на Windows.

Предисторията

Това се случва на фона на години наред говорене, че монополът на Microsoft е на път да приключи. Мнозина твърдят, че интелигентната система с отворен код Linux, Apple или някаква компютърна революция ще доведат до края на господството на Windows.

В действителност обаче се оказва, че Microsoft е собственият си най-голям враг. Безскрупулното поведение към конкурентите вкара компанията в полезрението на регулаторни органи като Европейската комисия и американското правосъдно министерство.

Още по-забележително обаче е това, че преди три години Microsoft направи грешен ход с пускането на операционната система Vista, която е предшественикът на Windows 7.

Vista – раздута и трудна за инсталиране операционна система, внезапно остави мнозина стари потребители на Windows с неизползваем хардуер и софтуер. Тази катастрофа подкопа доверието на потребителите и компаниите за разработка на софтуер към Microsoft.

Днес Vista все още е изместена от осем години по-старата операционна система Windows XP. Една (сравнително ниска) оценка от уеб-метриките на Net Applications показва, че Vista притежава пазарен дял сред операционните системи от 18,6 на сто. Други оценки й приписват дял от 35 на сто, но и това остава недостатъчно за амбициите на създаделите на системата.

Много компании са на мнение, че „Vista е най-лошо адаптираната операционна система“, казва директорът по развитие и проучване в Gartner Анет Джъмп. Президентът на Microsoft International Жан-Филип Куртоа също явно е на сходно мнение, заявявайки, че компанията „не се чувства горда с начина на адаптиране на Vista”.

Завръщането на Windows

Windows 7 е една, а може би и последна, възможност компанията да се реваншира на потребителите. „Научихме много от грешките, които допуснахме с Vista” е послание, което като мантра се повтаря от всеки един директор на Microsoft.

Онези, които вече имат достъп до системата, смятат, че тя е бърза, надеждна и лесна за употреба или премахване. Самите шефове на Microsoft се опитват да избегнат най-голямата си грешка при пускането на Vista, когато не успяха да подготвят партньорите си за новата система.

„Екосистемата на Windows е най-голямата в света и ние трябва да се грижим за това“, твърди Куртоа. Партньорите на Microsoft вече виждат промяната в начина на работа и в опитите да бъдат избегнати грешки. „Разработването на Windows 7 показа ясна промяна от начина на разработване на Vista”, смята Алекс Грузин от Dell.

Той посочва, че в миналото в Microsoft са разработвали операционните си системи в изолация и след това са ги давали на производителите да ги правят каквото си искат. Сега процесът бил друг – потърсено било сътрудничеството на продавачи и разработчици на програми.

Това може да се види от обещанието при старта на Windows 7 системата да може да работи с 8 500 сертифицирани апликации. За сравнение, в първия сървис пак на Vista бе предвидена работа с 2 700 апликации.

Според информациите Windows 7 ще бъде по-пестелив и на ресурси и ще може да бъде инсталиран на по-слаби компютри.

Сега ли е моментът?

Въпреки всичко остава въпросът дали точно сега е моментът за пускане на нова операционна система. Една част от света вече е вън от рецесията, но инвестициите остават на доста ниски нива, а мнозина потребители са изправени пред опасността да загубят работата си. Именно този момент обаче може би е най-големият актив при пускането на Windows 7.

„Технологиите винаги са извеждали икономиките от рецесия“, убеден е шефът на компанията за проучвания в технологичния сектор Forrester Джордж Колъни. Въпреки икономическия спад инвестициите в ИТ сектора продължават със значителен темп. Дори при индивидуалните потребители, където интересът към нетбуците е доста висок, а повечето от тях не са достатъчно мощни да подкарат Vista, но биха могли да се справят с Windows 7.

Мнозина представители на ИТ сектора се надяват паралелно с пускането на Windows 7 да се наблюдава и завръщане на интереса към подновяване на техника и закупуване на нови компютри. Причина за това е все по-голямото желание на потребителите за мобилност, което обаче не може да бъде задоволено от Windows XP и Vista.

В тази насока вероятно ще подейства и съобщението на Microsoft, че след април 2014 година компанията ще спре да поддържа Windows XP. Този процес ще бъде съпроводен и от спиране на поддръжката на много приложения за операционната система от страна на редица производители на софтуер.

Конкурентите

Според Анет Джъмп не бива да се изпада в прекален оптимизъм. „Не очакваме Windows 7 да бъде двигател за покупки на нови компютри, макар компаниите наистина да трябва да преминат към операционната система, тъй като в противен случай поддръжката на по-старите машини ще стане по-скъпа“, смята тя.

Моментът за пускане на Windows 7 е подходящ и заради това, че един от основните конкуренти – Google, няма да пусне своята операционна система преди средата на следващата година. Това ще бъде достатъчно време, за да може Windows 7 да се установи на пазара на нетбуци.

Позитивна за Microsoft е и погрешната стъпка на Apple при представянето на операционната система Snow Leopard. Компанията направи някои грешки, които ще позволят на Microsoft да пусне Windows 7 по-лесно, коментира редакторът на ВВС.

Шансът на Windows

„Наистина трябва да се върна назад до Windows 95, за да си спомня толкова ентусиазирани относно нова операционна система хора“, посочва Куртоа, който има 25-годишен стаж в Microsoft.

“Windows 7 e всичко, което обеща да бъде Vista, а и повече“, коментира Ричард Хъди от AMD, а Алекс Грузин от Dell определя системата като „отлична“. Това обаче не е достатъчно, за да донесе успех на Microsoft. Причината е, че все по-явно се наблюдава пренасочването към апликации, подходящи за всички операционни системи като Java, Flash, .Net и т.н., което може да наруши хегемонията на Windows.

И ако Microsoft се облегне единствено на лаврите на Windows 7, продуктът може да се превърне в най-големият, но и последен успех на операционна система на компанията, завършва коментарът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
fallback