fallback

28% от работодателите в Русия следят електронните пощи на служителите си

През първото полугодие на 2009 г. в света са регистрирани 413 случая на големи изтичания на информация, като в 56% от случаите това е било умишлено

12:51 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Около 28 на сто от руските компании следят корпоративните електронни пощи на служителите си, като с това целят да не допуснат изтичане на важна информация. Седем на сто от работодателите проверяват съобщенията, изпратени с помощта на интернет-месинджъри (като ICQ например), а 3% следят комуникацията по Skype, сочи изследване на портала за работни оферти SuperJob.ru, публикувано от вестник "Ведомости".

Данните от проучването, в което са взели участие 500 руски компании, сочат, че афинитет към контролирането на служителите си имат предимно големите компании. В компании с персонал до 50 души електронните пощи на служителите си следят по-малко от 30 на сто от анкетираните работодатели, докато в такива с над 5000 човека 52 на сто от анкетираните работодатели следят онлайн комуникацията на служителите си.

Следенето на личната кореспонденция е противозаконно в Русия, но въпреки това то е често практикувано в страната и практически не действа законът срещу него. Наложило се е мнението, че ако служителите са предупредени за контрола от страна на работодателите (следенето на кореспонденцията присъства във вътрешния правилник на компанията или е упоменато в трудовия договор на служителя), то нарушаването на личната кореспонденция не се счита за противозаконно.

За да се предпазят от атаки, руските фирми си купуват системи за защита от външни и вътрешни заплахи. Към външните заплахи се числят вирусите, хакерските атаки и спамовете, а към вътрешните - саботажи, конкурентни разузнавания, невнимание от страна на служителите. Около 90% от компаниите, поръчали си такива системи, са банки, застрахователни и лизингови компании - при тях всяко изтичане на информация моментално разрушава имиджа им на надеждни и стабилни финансови институции.

През първото полугодие на 2009 г. в света са регистрирани 413 случая на големи изтичания на информация, което ще рече, че на денонощие са се падали средно по над 2 такива случая, сочат данни на компанията InfoWatch, занимаваща се със защита от изтичането на информация. По данни на компанията през второто полугодие на 2008 г. регистрираните случаи на изтичане на информация са били 273, т.е. те са нараснали с 51% през първата половина на тази година.

От InfoWatch посочват, че през първите шест месеца на 2009 г. в 55,9% от случаите на изтичане на информация в света това е ставало умишлено, като най-много от умишлените случаи са регистрирани в търговския сектор (64,2%). Основният канал на изтичане на информацията е бил интернет (23,5% от случаите), следван от кражбата на книжна документация (20,3 на сто от случаите), а едва в 5,6 на сто от случаите са използвани носители от рода на USB-устройства, CD-та и DVD-та.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:07 | 02.09.22 г.
fallback