fallback

Системи за предсказващо въвеждане на текст влошават грамотността на младите

Тинейджърите, които редовно изпращат SMS-и, използвайки системи за предсказващо въвеждане, стават по-импулсивни, но и по-склонни да правят грешки в реалния свят

16:27 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Системите за предсказващо въвеждане на текст в мобилните телефони - такива като Т9, която се използва в повечето телефони, влияят отрицателно върху грамотността на подрастващите. Това сочи изследване на проф. Майкъл Абрамсон от Monash University в Мелбърн, цитирано от Daily Mail.

Резултатите от изследването показват, че тийнейджърите, които редовно изпращат текстови съобщения, използвайки системи за предсказващо въвеждане, стават по-импулсивни, но и по-склонни да правят грешки в реалния свят.

Абрамсон дал на ученици на възраст между 11 и 14 години от избрани училища в Мелбърн серия от прости тестове. Една четвърт от участниците в изследването провеждали по 15 разговора по мобилните си телефони седмично и също една четвърт пращали по над 20 текстови съобщения за седмица. Оказало се, че подрастващите, които изпращат най-много SMS-и за седмица, направили упражненията най-бързо, но допуснали най-много грешки.

Според професора употребата на мобилни телефони променя начина, по който подрастващите учат и възприемат и ефектите от това могат да имат опасни последици за цялото това поколение.

Според експерти родителите трябва да ограничат децата в употребата им на мобилни телефони поради възможното вредно въздействие, което радиацията на телефоните може да окаже върху тинейджърите. Според изследователи обаче количеството радиация, излъчвано при употреба на текстови съобщения, е 0,03 на сто от това, излъчвано по време на телефонен разговор.

Някои от най-често срещаните грешки, възникващи поради думи, отговарящи на едни и същи клавиши на телефонните апарати, са станали толкова популярни, че дори са се превърнали в жаргонен език сред подрастващите. Англо-говорящите тийнейджъри могат да бъдат чути да описват нещо като "книга" ("book"), когато имат предвид, че то им харесва, тоест, че е "cool" ("готино") - буквите "b" и "c", както и "k" и "l", са на едни и същи клавиши на телефоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
fallback