fallback

Съкращаването на разходи вреди на марката в дългосрочен план

Брандът може да пострада сериозно при свиване на маркетинговите бюджети заради икономически трусове, предупреждават експерти

12:59 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Смята се, че производителите на стоки за домакинството и продукти за лична хигиена са по-устойчиви в периоди на рецесия. Въпреки това обаче базирани в САЩ маркетолози в големи компании за продукти за лична хигиена са намалили през миналата година разходите си по-бързо от общия спад на целия пазар.

Това представлява потенциална опасност за техните марки, се казва в изследване, показващо, че маркетолозите, които съкращават бюджетите си по време на икономически спад, губят пазарен дял. Дял, който впоследствие не успяват да си върнат.

Според проучването на TNS Media Intelligence, цитирано от Advertising Age, осем, базирани в Щатите компании за стоки за дома и личната хигиена (наблюдавани от TNS), са намалили медийните си разходи средно с 8,8% спрямо 5% за всички следени от агенцията фирми.

През четвъртото тримесечие тази тенденция е особено видима, казват от Goldman Sachs, изготвили свое проучване по въпроса, базирано на изследванията на TNS. За този период компаниите за стоки за дома и личната хигиена са орязали бюджетите на маркетолозите си със средно 14% при ръст от 3% за последното тримесечие на предходната година.

Причините зад тези цифри са различни, но резултатът във всички случаи може да се окаже катастрофален.

Проучване, представено от професора по маркетинг в Университета на Северна Каролина Ян-Бенедикт И.М. Стийнкамп по време на конференция през март, сочи, че компаниите, които поддържат или увеличават равнището на разходите си за реклама като цяло, и в частност за телевизионна реклама, са загубили минимално от пазарния си дял по време на рецесии в периода между 1985 и 2005 г.

Тези, които са съкратили разходите, пък са загубили голям дял от пазара както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

В подкрепа на тезата за запазване на маркетинговите бюджети идва и анализ на Advertising Age, според който компаниите, чиито рекламни разходи не са се променяли при различните икономически цикли, са постигали годишен ръст на акциите си, надвишаващ средно с 1,3 процентни пункта растежа на книжата на останалите играчи на съответния пазар. Това проучване е изготвено с данни за периода 1986-2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
fallback