fallback

Американските технологични фирми използват скъпите си акции за придобивания

Близо половината от американските сделки в сектора, сключени през миналата година, включват акции

19:30 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кешът може да е цар, но истинската корона принадлежи на акциите, ако говорим за сливанията и придобивания по време на породения от пандемията технологичен бум, предава Ройтерс.

Близо половината от американските сделки в сектора, сключени през миналата година, включват акции. Това е най-големият процент от 2016 г. През 2019 г. делът беше едва 27%, сочат данни на Refinitiv. 

За сравнение 39,5% от всички сделки във всички сектори миналата година са използвали акции. Тенденцията в технологиите се запазва и през 2021 г., когато половината от сделките в индустрията, обявени през първото тримесечие, включват ценни книжа.

Акции на компании още по-често финансират мегасделки. Шестте най-големи технологични споразумения за 2020 г. са включвали акции, в това число придобиването на Xilinx за 35 млрд. долара от Advanced Micro Devices и покупката на Slack от Salesforce.com за 27,7 млрд. долара.

Популярността на акциите като валута за сделки е подхранвана от покачващите се оценки в сектора. Съотношението цена-печалба за Nasdaq 100 е около 39,5 пъти – най-високото ниво от 2000 г., тъй като инвеститорите залагат на фирми, които печелят от експанзията в изчислителните облаци и работата от дистанция заради пандемията.

Това накара придобиващите да се насочат към ползването на своите високо оценени акции, а не към пари в брой, за да плащат за премиите. Въпреки че сделките изцяло в акции или такива в акции и пари в брой могат да не звучат като най-добрия вариант за акционерите в придобиващата компания, те все пак намаляват риска от прекомерно плащане, тъй като зависят повече от относителната оценка на двете компании, а не от абсолютната оценка на целта, твърдят инвестиционни банкери.

Сделките в американския технологичен сектор процъфтяват по време на пандемията. През първото тримесечие на 2021 г. е регистриран най-големият обем на технологични споразумения досега, като са обявени над 700 сделки на обща стойност 155 млрд. долара. Обемът на технологичните споразумения през 2020 г. скочи със 72 на сто до 383 млрд. долара, сочат още данните на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 31.08.22 г.
fallback