fallback

Apple e напът да стане неудачникът на Dow

Поевтиняване на акциите днес може да доведе до изтриване на около 45 млрд. долара от общата пазарна стойност на компанията

11:11 | 27.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател

За четвърти път през последните пет тримесечия се очаква акциите на Apple Inc. да стартират сесията със загуба след отчет на компанията. Но този път спадът може да направи от производителя на iPhone най-лошо представящия се компонент в състава на индекса Dow Jones Industrial Average, откакто компанията влезе в него преди една година.

Спадът на цената на акциите в следборсовата сесия, която се доближи до 8%, може да разшири понижението в курса, откакто Apple бе прибавен към 120-годишния борсов измерител, до 25%. Това надминава значително 19-процентния спад при American Express Co. от 18 март 2015 г., показват изчисления на Bloomberg.

Моментът на влизането на Apple в индекса и последвалият спад на акциите удължава разочароващите новини за инвеститорите, казва Ричард Морони от Horizon Investment Services LLC в Хамънд, Индиана. „Във времето, в което компанията влезе в Dow, настроенията към акциите вече бяха доста бичи, а понякога това съвпада с началото на загубата на привлекателност". 

Разбира се, отчитане на слабост при влизане в Dow не е нещо ново. От 1999 г. насам във водещия индекс бяха добавени акциите на 16 компании, които отчитат средно ръст от 0,8 процента през първите 12 месеца от влизането си. Това е с около 8 процентни пункта по-слабо представяне от това на останалата част от индекса през същия период.

Ако тази слабост обаче продължи, то спадът на цената на акциите на Apple от началото на годината досега ще се разшири до почти 9 на сто, като това ще доведе до спад на съотношението между текущата цена на акцията и нетната печалба на акция до половината на тази в Nasdaq 100 Index, което възлиза на 22. В момента съотношението при Apple e 11,08.

Сривът на цената на акциите ще разшири поевтиняването на книжата от пика им през февруари 2015 г. до 30 на сто, оставяйки компонента здраво закотвен на мечи пазар.

A спад от 7,7% на акциите на Apple ще бъде най-тежката еднодневна загуба за компанията, откакто започна бичият пазар. Единственият път, когато книжата отчитат по-сериозен дневен спад от 2009 г. насам, бе сривът с 8% след отчитането на резултатите през януари 2014 г. и с 12% през януари 2013 г.

Apple отчете първото си тримесечно свиване на приходите от повече от едно десетилетие във вторник и прогнозира нов спад за текущия период. Ако спадът на цената на акциите от следборосвата сесия продължи, то това може да доведе до изтриване на около 45 млрд. долара от общата пазарна стойност на компанията - повече от пазарната капитализация на около 80 на сто от компонентите в Standard & Poor’s 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 30.08.22 г.
fallback