fallback

Двойственият стандарт на Apple

В Китай правителството така или иначе има достъп до данните на калифорнийския концерн

18:54 | 16.03.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бунтът на Apple срещу ФБР предизвиква сериозно отразяване в медиите. Най-сетне, поне така изглежда, IT концерните се опълчват срещу интересите на властите да следят потребителите. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук говори все по-често за свобода и демокрация. Той не дава и да се продума за начало на даване на възможност за подслушвания на iPhone. Ако това се случи в САЩ, то какво остава за страни с репресивен режим, казват в един тон и Кук, и адвокатите на компанията. Точно с това изказване обаче Apple премина през една червена линия. Защото в обкръжението на специалистите по сигурност компанията е известна, че си сътрудничи с репресивни режими в името на печалбата. Преди всичко в Китай – вторият по големина пазар. 

Това е една история с начало отпреди години. Когато iPhone 4S се появи на китайския пазар, устройството трябваше да бъде снабдено с китайски чип за Wifi, т. нар. WAPI. Това е чип, който изключва кодирането на Apple и използва свое собствено, чиито алгоритми никога не са ставали обществено достояние. И който освен всичко друго изпраща и допълнителни данни на непознати честоти. Международният пазар никога не призна този чип, считан за сигурен кандидат за „задни вратички“. Apple го вгражда в Китай без никаква съпротива или допълнителни обяснения. И това не е всичко. По-скорошен пример е iCloud. От 2014 г. данните на китайските потребители на iCloud се съхраняват само в Китай. Това бе сделка между Apple и Пекин, вероятно за да може американският концерн да продава своя iPhone 6, който бе пуснат на пазара скоро след това. И сделка, която не бе толкова публично прокламирана, колкото героичната борба срещу ФБР, и бе потвърдена едва след изтичане на информация. Тогава Apple заяви, за да спаси честта на Запада, че доставчикът, който пази данните няма достъп до съдържанието заради криптирането. 
Но това изявление следва да се чете с повишено внимание. China Telecom не може да има достъп до данните. Но властите - със сигурност. Законите са повече от еднозначни. Американски източници от сферата на сигурността твърдят, че криптирането на Apple в Китай е било променено чрез наложени от държавата вариации. Но дори и да не се е случило това, Пекин има достъп до данните. И тук идва още един куриоз при сегашното разследване на ФБР. Apple поддържа винаги тезата, че дори и тя не може да пробие собственото си криптиране. Ако това е така - защо все още спори с ФБР? Очевидно е, че криптирането може да се отстрани от компанията. Това поне го знае вече и китайското правителство и се възползва от факта. Също и по отношение на комуникацията на клиентите си в Китай Apple е далеч по-малко либерален и отворен, отколкото при настоящия спор. Така например малко след старта на продажбите на iPhone 6 се стигна до сериозна атака към данните между iPhone и iCloud, при която нападателят, вероятно служители на китайското правителство, чрез фалшиви удостоверения за Apple се е добрал до всички потребителски имена и пароли на китайските собственици на iPhone. На всички потребители на iPhone в Китай. Но Apple не възропта, а се задоволи с успокояващо послание към потребителите: сървърите на iCloud не са били компрометирани, iCloud и IOS си работят. А фактът, че всички пароли са били установени, не се споменава. Точно както и доказателствата за намесата на китайското правителство. И така внезапната ангажираност към неприкосновеността на личния живот и правата на потребителите е по-скоро просто двоен стандарт. Единствената ценност и стойност, на която Apple наистина се покланя, е печалбата. Ако за целите на печалбата на Изток трябва да се позволи да има мониторинг, то има мониторинг. Ако за същите цели на Запад трябва да се пазят правата на потребителите, те се пазят. Жалко, ако две толкова противоречиви поведения се сравняват толкова директно. Но най-вероятно на американците не им пука. Защото, както и при всички други съмнителни дейности на концерна, неговите фенове ще му простят и този път. В мишмаша от нравствени стойности на средностатистическия фен на Apple моралът хронично отстъпва пред дизайна. А това е добре за Тим Кук.

Още по темата - тук!

Подробности вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
fallback