fallback

Технологичният балон - тежкият облак, който надвисна над Давос

Въпреки лошите прогнози част от инвеститорите смятат, че сме далеч от сценария на дотком балона

08:29 | 31.01.16 г. 5

Студът, който усещаха гостите на Световния икономически форум миналата седмица, не се дължеше единствено на надморската височина.

Резкият спад в частните и публичните оценки на изявени технологични компании надвиснаха като снежен облак над годишния форум в Давос. Докато инвеститорите и предприемачите обикаляха между срещи и партита в планинския град, мнозина се питаха дали не се задава охлаждане на технологичния бум, пише в свой анализ Wall Street Journal.

"Очевидно е, че има множество еднорози“, твърди Нейтън Белчаrсик, визирайки стартъпите, подкрепяни с рисков капитал, които имат оценки от над 1 млрд. долара. „Част от тези еднорози няма да оцелеят“.

В продължение на години технологичният сектор се движи единствено нагоре. Бързото разпространение на интернет свързаността обеща огромен потенциален пазар за големите интернет компании. Изкуственият интелект и новите инструменти за анализ на данни ще помогнат на фирмите и правителствата да бъдат много по-ефективни.

Организаторите на Световния икономически форум тази година фокусираха събитието върху овладяването на голямата трансформация, която технологиите могат да предложат, говорейки за четвърта индустриална революция.

Всичко започна още през лятото. Да не забравяме, че инвеститорите отдавна са подозрителни по отношение на оценките. След това в края на август изненадващото забавяне на икономическия растеж на Китай потопи индексите на световните фондови пазари и стресна всички, коментират ръководителите на компании.

"Стана след корекцията през август, когато започнахме да разбираме какво реално се случва“, коментира Девин Уениг, главен изпълнителен директор на eBay. “Средата на частния капитал се промени напълно през последните шест месеца“.

В момента инвеститорите се въртят в кръг. Гигантите все още могат да набират средства благодарение на своите огромни оценки, както Uber Technologies направи през декември. Но ситуацията е далеч по-тежка за други, като мобилното приложение Foursquare.

Големите инвеститори намалят оценките на дяловете, които притежават, както Fidelity сви стойността на своя дял в Snapchat с 25%. През четвъртото тримесечие медианната оценка преди последния кръг на финансиране на технологичните фирми, или оценката на тези, набиращи рисков капитал, беше 28,75 млн. долара. Сумата е по-малко от една трета от това, което видяхме в предходното тримесечие, и е най-ниското ниво от началото на 2014 г. според Dow Jones VentureSource.

Публичните пазари не са по-обещаващи. Миналата година само 31 компании са се листнали в NYSE и Nasdaq, с 46% по-малко от година по-рано. Размерът на средствата, набрани от една фирма, е спаднал с повече от 50% до едва 400 млн. долара.

"Четвъртото тримесечие на 2015 г. беше най-бавното тримесечие от десетилетие за технологичните IPO-та“, коментира Томас Фарли, президент на NYSE. По думите му в началото на 2016 г. ще бъде още по-зле: „Публичното и частното финансиране се забавят“.

Много инвеститори и предприемачи твърдят, че технологичният бизнес все още е далеч от сблъскването с криза, подобна на дотком балона. За разлика от случая преди 15 години, много от най-известните фирми генерират приходи и се разрастват, дори и в случаите, в които са оценени по-високо. Някои твърдят, че това, което се случва, е просто наместване към реалността след период на прекалено високи оценки, които никак не са отговаряли на действителността.

По-голямото въздействие ще бъде върху служителите и конкуренцията за таланти.

Таавет Хенрикус, главен изпълнителен директор на TransferWise, стартъп, който се фокусира върху изпращането на пари в чужбина, признава промяната в климата, но твърди, че не е притеснен.

„Ще премахне част от фирмите, които не е трябвало да бъдат финансирани“, коментира той. „Смятам, че най-добрите компании винаги имат достъп до капитал“.

Но в Давос, както и в Силициевата долина, някои ръководители на компании изразяват притеснения за това колко далече може да стигне случващото се и какво ще означава това за тях.

„Всъщност има някакъв вид балон, който ще се спука“, твърди един от ръководителите на технологична компания, подкрепяна с рисков капитал. „Въпросът е колко е голям той“.

Повече технологични новини можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
fallback