fallback

Лари Пейдж и Сергей Брин - Уорън Бъфет на новото време?

С превръщането на Google в Alphabet въпросът е дали шефовете на Google ще постигнат същите успехи като легендарния инвеститор

16:00 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор

С превръщането на Google в Alphabet – поне от гледна точка на инвеститорите, неговите основатели Сергей Брин и Лари Пейдж ще станат капиталови разпределители на пълно работно време, коментира BloombergView.

Съвсем изненадващо в понеделник следобед Пейдж обяви в блога си:

"Идеята на Alphabet е за бизнеси, проспериращи чрез силни лидери и независимост. Като цяло нашият модел е да имаме силен главен изпълнителен директор, който управлява всеки бизнес, а Сергей и аз ще бъдем на разположение при нужда. Стриктно ще се занимаваме с разпределението на капитал и ще работим, за да сме сигурни, че всеки бизнес се справя добре".

Сундар Пичай, който е момента е старши вицепрезидент на Google, ще стане главен изпълнителен директор на основната дейност, която ще продължи да се казва Google. Това, което е особено интересно обаче е идеята за Пейдж, който ще бъде главен изпълнителен директор на Alphabet, и Брин, който ще бъде президент на компанията, като за следващия Уорън Бъфет.

Досега обвиненията към Google са, че въпреки усилията за развитие на други дейности към впечатляващия основен бизнес с продажба на реклами, сериозни финансови отражения липсват. Сега Пейдж и Брин искат да отделят бизнесите, които не са свързани с основната дейност (YouTube, Android и картите ще останат част от Google) и „стриктно“ да разпределят капитал между тях.

Alphabet в общи линии е конгломерат. Към настоящия момент той е изключително небалансиран, тъй като Google изкарва всички пари, но ако иска да успее, това ще трябва да се промени. Конгломератите обикновено се провалят, но тези, които са постигнали успех – например Хенри Синглътън с Teledyne през 1960-70 г., Джак Уелч с General Electric през 80-те и 90-те години и Бъфет с Berkshire Hathaway от 70-те до очевидно края на света, не са изпитвали сантименталност към бизнесите, които купуват, продават или затварят.

Досега Пейдж и Брин са се отличили като ентусиасти, а не като упорити бюрократи, контролиращи всяка част от бюджета. На този етап на развитие на странични проекти като автомобил с автономно управление или Calico (проект за удължаване на живота) вероятно не е правилно да се използват чисто финансови показатели при абсолютно всички случаи. Но ако момчетата от Google искат да успеят в новите си кариери като управители на конгломерат, вероятно ще трябва да станат доста по-добри в казването на „не“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 10.09.22 г.
fallback