fallback

Потенциалният плюс от технологичния балон

Сега е идеалното време за истинските основатели на компании да затегнат колани и да подобряват бизнесите си, пише Брандън Липман за Tech Crunch

15:40 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор

През последните няколко месеца един въпрос бива зададен почти всички в общността на стартъпите и на венчър капиталистите: дали не се намираме в технологичен балон? Брандън Липман твърди в свой анализ за Tech Crunch, че това вече не е въпрос.

Когато потенциален инвеститор попита основателите на компании защо те оценяват своите стартъпи толкова високо, те просто не знаят какво да отговорят, или казват: „Ние трябва да изглеждаме като еднорог, затова наемаме най-добрите хора". Тази история бива разказвана от венчър капиталисти в Силициевата долина.

Всеки може да мисли за балона като за горски пожар. Да, това е ужасно, че съществуващите в продължение на стотици години дървета умират и много животни биват изселени. Пламъците минават и опожаряват слабите храсти.

Последиците изглеждат ужасно и горещи точки ще продължат да се изникват и след като пламъците изгаснат. Въпреки това точно както горските пожари са необходими за екологичното здраве, така и балоните са необходими за здравето на индустрията и нейния ръст. Горските пожари дават път на нови дървета, които могат да растат по-силни, подхранвани от пепелта на своите предшественици.

Някои инвеститори на рисков капитал ще се изгорят и ще научат ценни уроци, подобни на тези, които са инвестирали значителни суми в дотком балона. В действителност мнозина от инвеститорите, които са били активни по време на балона в началото на века, са същите, които продължават да предупреждават всички нас за потенциалния балон.

Mattermark публикува доклад с данни, сравняващ средата на първото тримесечие на 2014 г. до 2015 г. Данните на Mattermark са от CrunchBase, AngelList, регулаторни очерци, хиляди новинарски източници и събрани от компанията данни. Липман препоръчва изключително много да бъде прочетен целия доклад.

Източник: Mattermark / Tech Crunch

Горната графика показва броя на събитията за финансиране през първото тримесечие на 2014 и на 2015 г. Най-забележителното е драстичният спад на семенни (seed) сделки, намаляващи с близо 300%. Това би могло да означава промяна в стратегията на венчър капиталите, които се фокусират върху финансирането на по-малък брой компании и обръщат повече време на компаниите, в които инвестират.

Знак ли е това за технологичен балон? Потенциално - да. За основателите на компании, които искат да набират капитал, това може да изглежда като балон, тъй като е статистически по-трудно да се проведе семенен кръг на финансиране сега спрямо периода преди една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
fallback